Un mineral care nu ar trebui să existe la suprafața Pământului a fost descoperit într-un diamant

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Un mineral care nu ar trebui să existe la suprafața Pământului a fost descoperit într-un diamant provenit dintr-una dintre cele mai mari mine.

Davemaoit, un mineral care nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului, a fost descoperit într-un diamant săpat în urmă cu decenii din mina Orapa din Botswana, potrivit USA Today.

Mai multe minerale prinse în diamante aflate în straturile adânci ale Pământului au fost studiate de Oliver Tschauner, un geochimist de la Universitatea din Nevada, Las Vegas și de colegii săi, potrivit unui raport publicat în Science.

Mineralul davemaoit a primit acest nume după Ho-kwang „Dave” Mao, un om de știință cu realizări în geochimia și geofizica care studiază materialele de sub înaltă presiune.

Davemaoita, parte a grupului de minerale care contribuie la controlul mișcării și ciclurilor căldurii prin adâncurile Terrei, este silicat de calciu, dar poate avea și izotopi radioactivi de uraniu, toriu și potasiu. În general, davemaoita poate exista la presiuni mari în mantaua inferioară. Mineralul a supraviețuit însă în bucăți mici găsite în diamant. 

Tschauner a precizat că „rezistența diamantului păstrează conținutul la presiuni înalte”, conform Live Science.

Numele davemaoitei a fost aprobat anul trecut de către Asociația Internațională Mineralogică. 

 

VEZI ȘI: Cercetătorii au găsit o diferență ciudată între creierul uman și cel al altor mamifere

În timp ce multe animale împărtășesc anumite aspecte ale inteligenței noastre, ele nu ajung la același nivel pe care îl avem noi. Totuși, ca să stabilim de ce suntem mai avansați din punct de vedere cognitiv la nivel neurologic a fost dificil, iar, până în prezent, studiile nu au găsit diferențe semnificative între creierul mamiferelor și cel uman. Acum, în sfârșit, există o pistă.

O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a descoperit că, în comparație cu alte mamifere, creierul uman are un număr mult mai mic de canale neuronale care permit fluxul de ioni precum calciu, potasiu și sodiu.

(Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel