Mugur Ciuvică a comentat propunerea Simonettei Sommaruga, ministrul elvețian al Energiei, care a recomandat dușurile în doi.
Publicitate
Ministrul elvețian al Simonetta Sommaruga le-a explicat cetățenilor și companiilor cum pot folosi resursele cu moderație în timpul crizei energetice.
Printre măsurile promovate de aceasta se numără încălzirea moderată, stingerea luminilor, răcirea frigiderului la teperaturi nu foarte scăzute și dușurile în doi. Ministrul energiei a atras imediat atenția cu această din urmă propunere de economisire a energiei.
Într-un interviu acordat „Tages-Anzeiger”, aceasta a adăugat: „Știu că dușul în doi de la o anumită vârstă nu mai este confortabil pentru toată lumea” (citește continuarea AICI).
Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea News Hour with CNN, unde a comentat recomandarea ministrului Simonetta Sommaruga din Elveția:
„În general, în mod absolut surprinzător, mie mi se pare că pe tema asta cu energia, Guvernul din România pare printre cele mai sănătoase la cap din Europa. Până la urmă au luat măsurile alea cu plafonarea, compensarea și dubla impozitare (...). Nu știu ce bonificații vrea să mai dea acum, că există deja bonificațiile în sensul în care cine consumă foarte puțin curent, până în 100 kwt plătește mai puțin, cine consumă mai mult, plătește ceva mai mult, cine depășește 300 de kwt, plătește prețul pieței. Aia e bonificația (...). Nu știu, cu indicațiile astea... Nu vorbesc de doamna aia, care pare că e pierdută în spațiul energetic”, a spus Mugur Ciuvică.
În cursul acestei săptămâni, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte propunerile, care vor avea nevoie însă de aprobarea statelor membre. O reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei care a avut loc vinerea trecută a scos în evidenţă existenţa unor viziuni diferite în interiorul blocului comunitar şi deocamdată nu este clar cât de mult din planul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, va supravieţui negocierilor.
Potrivit documentului consultat de Bloomberg, Comisia European va propune ca cele 27 de state membre UE să introducă "o contribuţie excepţională şi temporară" din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.
De asemenea, Executivul comunitar va propune două ţinte cu privire la reducerea cererii de electricitate: un obiectiv privind reducerea consumului general şi un obiectiv obligatoriu privind reducerea cererii în timpul anumitor ore în care se înregistrează un vârf de consum (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu