Un ministru lansează acuzații grave! Chirieac: ”E un caz care trebuie să meargă la DNA” - EXCLUSIV

Ministrul Societății Informaționale, Sorin Grindeanu, a dezvăluit, miercuri, la DCNews Live, un caz aberant, care explică de ce stă România atât de prost la atragerea de fonduri europene. ”Aveți un caz clar, care trebuie să meargă la DNA!”, a reacționat analistul politic Bogdan Chirieac.

Proiectul Ro-Net, blocat de autoritățile locale

”În momentul acesta, desfășurăm un proiect care se numește Ro-Net. Acolo unde operatorii economici nu au interes să-și extindă rețeaua, noi venim, printr-un program pe fonduri europene, și ducem internet de bandă largă. Sunt în acest moment 782 de localități.

Sunt așa-numitele 'zone albe' din România. E un proiect de 70 de milioane de euro, care a început prin 2009-2010, s-a lălăit într-un mod incredibil, iar acum încercăm să tragem cât mai mulți bani din exercițiul bugetar. Sunt cât se poate de sincer cu dvs, pentru că la începutul anului nu era demarat absolut nimic, dar absolut nimic!

(...) În această săptămână, sper, cu dl Marius Nica (n.r. - ministrul Fondurilor Europene), să fazăm acest proiect. De ce? S-au pierdut anii de care vă vorbeam. Doi - în momentul în care au intrat într-o nouă dinamică cei care trebuiau să implementeze acest proiect, n-au luat în calcul, nu și-au calibrat foarte bine perioada de autorizări. Au avut nevoie de peste 8.000 de autorizații. Nu exagerez! Sunt vreo 8.200 de autorizații, ca să ajungă la autorizația de construcție în fiecare localitate și noi să putem să dăm ordinul de începere”, a spus Sorin Grindeanu, moment în care Bogdan Chirieac a punctat: ”Deci, statul s-a opus absorbției de fonduri europene. Aveți un caz clar, care trebuie să meargă la DNA!”

”Mergând mai adânc, este vorba despre autoritățile locale, în special. Pot să vă dau foarte multe exemple. Haideți să vă dau un exemplu: un județ destul de important - Bihor, care are o bună reprezentare în ceea ce înseamnă firmele de pe acest domeniu. Nu vreau să dau nume, că nu e cazul. Au cerut cei de la Consiliul Județean și cei care sunt în unitățile administrativ-teritoriale din județul Biho pentru cei care implementează acest proiect să ia acceptul de la firma concurentă, care are sediul în Bihor. Este o firmă extrem de importantă din România. Dar asta mi se pare inadmisibil, pentru că ne adresăm unei piețe și unor zone, așa cum vă spuneam acum câteva minute, unor zone albe, unde nu au mers operatorii”, a continuat ministrul Societății Informaționale.

”Dar asta e în conformitate cu legea, dle ministru?”, a intervenit analistul politic.

”Din punctul meu de vedere, nu!”, a replicat Sorin Grindeanu.

”Și atunci, ei de ce au făcut-o?”, a insistat Bogdan Chirieac.

”Pentru că probabil se simt foarte apropiați de ceea ce a însemnat sau ceea ce înseamnă ... . Nu noi, ca Minister, am cerut autorizațiile, ci firma respectivă. Eu i-am îndemnat să meargă să sesizeze pe cei care sunt în drept, nu pot să o fac eu”, a explicat membrul Guvernului.

[citeste si]

Întrebat de ce se opun autoritățile locale aducerii internetului în zonele respective, ministrul Societății Informaționale a răspuns: ”Eu nu pot decât să emit o părere personală: pentru că nu trebuia să se ducă această firmă, ci alta, care nu își făcuse încă planul pe acolo”.

”Astfel, firma respectivă a consumat foarte mult timp pe obținerea de autorizații, din diverse motive, unele dintre ele de tipul celor spuse de mine, altele, din vina lor. Sigur, există penalități și altele ... . Noi, în acest moment, ce facem? Până la sfârșitul săptămânii, vor exista ordine de începere pentru în jur de 250 de localități. Încă se poate lucra destul de bine, nu sunt lucrări de infrastructură grea. Lucrurile aici evoluează rapid.

(...) Avem un agreement și un 'ok' de la Comisia Europeană, astfel încât să putem să tragem cât mai mulți bani pe actualul exercițiu bugetar și să nu ne ducem în noul exercițiu bugetar, ca tot ceea ce înseamnă materiale, echipamente ș.a.m.d., chiar dacă nu s-a făcut recepția în toate cele 780 de localități, să putem să le achiziționăm pe actualul exercițiu bugetar, astfel încât ceea ce rămâne pe faza a doua să fie o sumă cât mai mică și să putem să construim un nou proiect pe noul exercițiu bugetar. Deci, interesul nostru este, chiar dacă nu s-au dus peste tot, nu s-a reușit extinderea acestei rețele în cele aproape 800 de localități, ca până la sfârșitul anului, din cele aproximativ 70 de milioane de euro să tragem cât mai mult, chiar dacă ni se aprobă fazarea”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Prejudiciu de 140 de milioane de euro

”Dar, în cazul în care nu vă reușește negocierea, ce ați cheltuit până acum trebuie pus de la buget. Banii europeni îi returnați și dați bani de la buget”, a punctat Bogdan Chirieac.

”Corect”, a replicat ministrul.

”Atenție! Dacă nu vă reușește negocierea, nu că pierdem 70 de milioane de euro, bani europeni. Dăm înapoi Europei cele 70 de milioane de euro și punem bani de la buget. Deci, prejudiciul este de 140 de milioane de euro”, a continuat analistul politic.

”Și cine plătește prejudiciul, dacă se dovedește că cei de la Consiliul Județean au solicitat o hârtie care nu era necesară?”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.

”Tocmai de aceea eu i-am îndemnat pe cei care au cerut aceste autorizații mult prea excesive să se adreseze organului statului”, a conchis Sorin Grindeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel