Fenomenele cosmice de acest tip produc efecte mult mai importante asupra Terrei decât se credea până acum.
În 1715, astronomul englez Edmund Halley şi-a dat seama că, în timpul unei eclipse solare pe care o observase, temperatura aerului a început să scadă în mod neobişnuit. Cercetătorul nu putut explica atunci fenomenul la care tocmai asistase, însă recent, beneficiind de ajutorul unor voluntari, oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul.
O echipă de meteorolgi de la Universitatea Reading din Regatul Unit a fost ajutată de peste 4500 de voluntari pentru a studia efectele eclipsei parţiale de Soare produse anul trecut, în data de 20 martie. Rezultatele obţinute prin intermediul măsurătorilor atmosferice au arătat că, în timpul fenomenului cosmic, temperatura de pe Terra a scăzut şi, odată cu ea, a scăzut şi viteza vânturilor.
Specialiştii cred că procesul pe care l-au observat se datorează variaţiilor de la nivelul stratului Terrei care separă vânturile de înaltă altitudine de cele produse la nivel solului.
[citeste si]
Deşi aceste vânturi nu se pot transforma în ciclonuri, aşa cum se susţinea până acum, ele produc, totuşi, efecte destul de importante. De exemplu, în Regatul Unit, în timpul eclipsei din 2015, temperatura aerului a scăzut cu 1-4 grade Celsius. Tot atunci, viteza vânturilor a scăzut, în medie, cu 7,4 km/h.
Rezultatele cercetătorilor de la Universitatea Reading au fost confirmate de o echipă de specialişti din cadrul Universităţii din Sheffield. Aceştia au arătat că, în Regatul Unit, în timpul fenomenului cosmic produs anul trecut, temperatura a scăzut cu aproximativ 0,8 grade Celsius, iar viteza vânturilor a scăzut cu circa 9% faţă de nivelurile obişnuite, scrie sciencealert.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci