Un mort și șase dispăruți după ce un iaht de lux s-a scufundat în largul Siciliei

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

O furtună violentă și neașteptată a provocat scufundarea unui iaht de lux în largul coastei Siciliei, ducând la moartea unui bărbat și dispariția a șase persoane, potrivit unui comunicat al Pazei de Coastă Italiene, scrie Reuters.

Incidentul a avut loc în apropiere de capitala insulei, Palermo, iar la bordul navei se aflau 22 de persoane în momentul tragediei. Iahtul, o ambarcațiune de 56 de metri, înregistrată în Marea Britanie, a fost răpus de furtună chiar înainte de răsăritul soarelui. Printre cei dispăruți se numără cetățeni britanici, americani și canadieni, conform informațiilor oferite de autorități.

„Vântul a fost extrem de puternic. Erau prognozate condiții meteorologice nefavorabile, dar nimeni nu se aștepta la o furtună de o asemenea intensitate”, a declarat un oficial al Pazei de Coastă din Palermo pentru sursa citată.

Italia a fost lovită recent de furtuni și ploi torențiale, care au afectat grav nordul țării, provocând inundații și alunecări de teren. Aceste fenomene extreme au venit după o perioadă îndelungată de caniculă, iar regiunea a fost serios afectată de aceste schimbări bruște ale vremii.

Dintre cei 15 supraviețuitori, opt persoane, inclusiv un copil de un an, au fost transportate la spitalele locale, iar toate se află într-o stare stabilă, conform presei locale.

Iahtul, identificat sub numele de Bayesian, a fost construit în 2008 de renumitul constructor de nave italian Perini și putea găzdui până la 12 oaspeți și un echipaj de 10 persoane. Nava a fost localizată la o adâncime de 49 de metri, iar scafandrii inspectează în prezent epava pentru a găsi posibile indicii legate de scufundare.

Procurorii din orașul Termini Imerese au deschis o anchetă pentru a determina cauzele exacte ale incidentului. Nava a plecat din portul sicilian Milazzo pe 14 august și a fost urmărită ultima dată la Est de orașul Palermo duminică seara, conform aplicației Vesselfinder.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a confirmat că autoritățile britanice sunt în contact cu cele locale și sunt pregătite să ofere sprijin consular cetățenilor afectați de tragedie.

Cazuri similare în Marea Mediterană

Acest incident nefericit nu este unic în regiunea Mediteranei. În 2019, o altă tragedie s-a produs în largul coastelor grecești, când un vas de croazieră de lux s-a scufundat în timpul unei furtuni violente, ducând la moartea a doi turiști și dispariția altor cinci. La fel ca în cazul iahtului Bayesian, furtuna a fost neașteptată, iar prognozele nu au anticipat intensitatea extremă a fenomenelor meteorologice.

La începutul lunii august a acestui an, un iaht de lux a fost aproape de a se scufunda în largul coastelor Greciei. Superyacht-ul Amiral Ethos, având o lungime de 46,57 metri și cunoscut anterior sub numele de PetraTara, a fost observat luând apă în Golful Paleokaravo, în apropiere de insula Kefalonia.

Aceste incidente subliniază importanța pregătirii adecvate și a măsurilor de siguranță stricte pentru ambarcațiunile de lux care navighează în zonele frecvent afectate de schimbările bruște ale vremii din Mediterana. Fenomenele climatice extreme, alimentate de schimbările climatice globale, devin din ce în ce mai frecvente, punând la încercare atât siguranța navelor, cât și capacitatea de reacție a autorităților maritime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel