Un muzeograf trage un semnal de alarmă după furtul tezaurului dacic și avertizează asupra condițiilor precare în care sunt păstrate 17 milioane de obiecte inestimabile, într-o clădire nesigură și neglijată de autorități de peste 20 de ani. "În cazul unui cutremur sau a oricărei nenorociri din clădirea care se clatină șub pașii noști se pierdea TOT!"
Mihaela Simion, muzeograf și arheolog la Muzeul Național de Istorie a României, trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică a patrimoniului național.
Ea subliniază că personalul muzeului nu decide asupra expozițiilor internaționale și evidențiază problemele majore cu carese confruntă MNIR: un patrimoniu vast și inestimabil de 17 milioane de obiecte, care este depozitate de două decenii în condiții inadecvte, din cauza lipsei de fonduri și a neglijenței autorităților.
De asemenea, cladirea muzeului, într-o stare avansată de degradare, pune în pericol întregul tezaur în cazul unui cutremur sau al altor dezastre.
Muzeograful critică prioritățile statului român, care a ignorat constant apelurile pentru reabilitarea muzeului și pentru crearea unor spații sigure de depozitare.
"Nu am lucrat la expoziția din Olanda. Dar aș fi putut lucra, dacă primeam această sarcină. Nu noi, personalul de specialitate, hotărâm când și unde se face o expoziție internațională.
Dar câteva lucruri trebuie neapărat spuse, în invazia de ieri și azi de păreri de tot felul, firești, dealtfel având în vedere grozăvia tragediei ce ne-a lovit.
MNIR, astăzi cu toate tunurile puse pe el, are o colecție de 17000000 de obiecte (adăugând aici imensa și inestimabila colecție filatelică). De 20 de ani stă închis, cu un patrimoniu inestimabil in cutii, cu un personal subdimensionat și din ce în ce mai puțin.
De 20 de ani atragem atenția asupra acestui lucru.
Ni se spune, de către toții purtătorii vremelnici de pix, că un muzeu și patrimoniul național nu este o prioritate a statului.
Astăzi, intreaga societate descoperă, tragic, valoarea inestimabilă a obiectelor cărora ne-am dedicat toți viața și rămânem lângă ele doar dintr-un soi de romantism și pasiune, azi mai greu vizibilă la generațiile mai noi.
Au fost furate 4 piese excepționale!
În cazul unui cutremur sau a oricărei nenorociri din clădirea care se clatină șub pașii noști se pierdea TOT! Dar TOT! Tot tezaurul istoric și restul sutelor de mii de artefacte de mare valoare.
Doar Dumnezeu ne-a ferit și după cum se vede, nici el nu mai are răbdare cu noi!
Nimeni nu ne-a auzit! Nu am existat!
Expoziții superbe știm să facem. Inclusiv pentru publicul roman, ultima expoziție - Dacia - ultima frontieră a romanității - a arătat lucrul asta, chiar așa, în veșnicul hol.
Cerem la fiecare ministru, un spațiu securizat, decent în care să facem depozitele si laboratoarele, unde să ducem în siguranță restul tezaurului cât se va tropăi prin clădirea de pe Victoriei in muuult așteptata reabilitare.
Ni se spune ca nu sunt bani și nu e o prioritate.
Ba chiar ni s-a sugerat că putem să le tinem în containere! Acum însă, toată lumea plânge!
Poate, din nenorocirea asta se intelege că măcar restul trebuie salvat! Că profesionismul este esential in acest domeniu și se construiește greu! Că politica și politruceala nu au ce căuta în acest domeniu, care, strigăm de peste 10 ani, este parte a securității naționale!", a scris Mihaela Simion, muzeograf și arheolog, expert al Muzeului Național de Istorie a României, pe pagina sa de Facebook.
Foto: Facebook Simion Mihaela, muzeograf
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News