Un bărbat de 83 de ani a ajuns de unul singur din SUA până în Japonia, fără escală.
Un navigator în vârstă de 83 de ani a sosit sâmbătă în Japonia după o traversare solitară, fără escală, a Oceanului Pacific, devenind astfel cea mai vârstnică persoană care reuşeşte acest lucru, potrivit organizatorilor periplului, potrivit Agerpres. Sosirea aventurierului japonez Kenichi Horie în strâmtoarea Kii (sud-vestul Japoniei) a marcat sfârşitul unui voiaj de peste două luni la bordul Suntory Mermaid III, început într-un port din San Francisco la data de 27 martie.
Echipa sa de comunicare a declarat că la întoarcerea în Japonia, sâmbătă, Horie a devenit cea mai vârstnică persoană din lume care a traversat cu succes Oceanul Pacific, singur şi fără escală. Ambarcaţiunea sa a fost echipată cu panouri solare.
"Sunt pe punctul de a trece linia de sosire", a scris Horie pe blogul său vineri, după ceea ce el a descris drept o luptă de trei zile contra curenţilor. "Sunt epuizat", a adăugat navigatorul. Aceasta este cea mai recentă ispravă a acestui japonez octogenar care, în 1962, la vârsta de 23 de ani, a traversat Oceanul Pacificul încălcând legea japoneză care interzicea navigatorilor să părăsească teritoriul ţării şi să intre astfel ilegal în Statele Unite.
În urmă cu 60 de ani, "eram constant anxios şi stresat la gândul că voi fi prins", a scris el în aprilie pe blog. "Dar, de data asta e diferit, am fost trimis de mulţi oameni şi beneficiez de sprijinul lor prin sisteme de urmărire şi radio wireless", a precizat octogenarul.
Kenichi Horie are la activ şi alte reuşite similare, printre acestea numărându-se o călătorie de 7.500 de kilometri la bordul unei hidrobiciclete, în 1993 şi o traversare a Oceanului Pacific, în 2008, la bordul unei ambarcaţiuni fabricate parţial din materiale reciclate şi a cărei propulsie se baza pe forţa motrice a valurilor.
Premierul nipon Fumio Kishida intenţionează să participe la summitul NATO din iunie din capitala Spaniei, Madrid, ceea ce înseamnă că el ar deveni primul lider nipon care ia parte la o reuniune a alianţei nord-atlantice, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală, citată de agenţia locală Kyodo, tranmite Agerpres. Participarea lui Kishida la summitul de la Madrid, din 29 şi 30 iunie, depinde de situaţia politică internă, a mai spus sursa citată.
Oficiali guvernamentali speră că participarea lui Kishida la summitul NATO va întări coordonarea cu SUA şi ţările europene în ceea ce priveşte răspunsul la războiul Rusiei în Ucraina şi la eventuale evenimente neprevăzute în Strâmtoarea Taiwan.
Kishida intenţionează să se deplaseze la Madrid după ce va lua parte la un summit de trei zile al Grupului celor Şapte naţiuni puternic industrializate, din 26 iunie, în Germania. Şi Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au fost invitate să participe la summitul NATO de la Madrid în calitate de ţări partenere în regiunea Asia-Pacific.
Guvernul Japoniei a anunţat că va permite din nou accesul turiştilor din 10 iunie, după ce frontierele ţării au fost închise călătorilor din străinătate de la începerea pandemiei de COVID-19, relatează EFE.
Măsura, anunţată de premierul nipon, Fumio Kishida, presupune un pas în plus în flexibilizarea restricţiilor de frontieră aplicate în ultimele luni şi după ce la jumătatea lunii mai s-a anunţat că se va permite accesul grupurilor turistice din patru ţări sub formă de test. Intrarea turiştilor se va limita într-o primă fază la călătorii care vin în tururi organizate, a anunţat premierul Kishida.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu