Un neurolog dezvăluie cum restaurantele oferă clienților pâine și alcool înainte de masă pentru a-i păcăli să mănânce mai mult

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Daniel Amen, un medic american care își conduce propria clinică, explică rolul pâinii și alcoolului în creșterea serotoninei și cum acest fapt ne face să consumăm mai mult decât intenționam inițial.

Majoritatea oamenilor se așteaptă să li se dea pâine și băuturi înainte chiar de a le lua comanda, iar un neurolog a dezvăluit că este mai mult o strategie decât o comoditate.

Daniel Amen, un medic american care își conduce clinica, a spus că alimentele degustate înainte de masă afectează creierul și le îngreunează oamenilor capacitatea de control a dorințelor.

Atât pâinea, cât și alcoolul eliberează serotonina în creier, făcându-te să te simți mai fericit și mai calm.

Poate suna contraintuitiv, deoarece aceste alimente te fac să te simți plin.

Dar substanța chimică scade în cele din urmă, lăsând oamenii să o caute din nou - și o fac umplându-și stomacul.

„Când mergi la un restaurant, primul lucru pe care îl fac este să pună pâine pe masă și să te întrebe dacă vrei alcool pentru că ambele îți scapă lobii frontali”, a spus Amen într-o postare pe contul Neuro Lab TikTok care a acumulat peste 1,6 milioane de vizualizări.

„Amândouă fac mai probabil să comanzi mai mult și să cheltuiești mai mulți bani la restaurant”, a adăugat el.

Amen a explicat că efectul are foarte mult de-a face cu zahărul din sânge

Cu toate acestea, nu avem de-a face cu un complot creat de proprietarii de restaurante, bucătari și chelneri. Este pur și simplu neuroștiință.

Amen a explicat că pâinea și alcoolul provoacă o scădere în lobul frontal.

Lobul frontal este partea creierului uman implicată în tot felul de funcții de ordin superior - lucruri precum planificarea, rezolvarea problemelor, motivația, judecata, comportamentul social și controlul impulsurilor.

În ceea ce privește pâinea, doctorul american a explicat că efectul are foarte mult de-a face cu zahărul din sânge.

„Pâinea este o investiție din partea lor, deoarece pâinea îți dă un vârf de zahăr – un vârf de zahăr în sânge – care apoi împinge serotonina în creier și te face fericit”, a spus el.

Și consumul de alcool are același efect.

Cu toate acestea, atunci când serotonina se consumă, lobul frontal scade, iar persoana are dificultăți în a-și controla emoțiile și impulsurile.

Un alt efect secundar, pe care Amen nu l-a menționat, este că mâncatul de pâine poate face ca glicemia să crească și apoi să scadă rapid, făcându-vă să vă simțiți mai înfometați și astfel să comandați mai mult.

Pentru a fi clar, Amen simplifică excesiv rolul serotoninei în funcția creierului.

Chiar dacă asociem serotonina cu sentimente bune, ea este implicată în tot felul de funcții ale corpului fără a fi legată neapărat de dispoziție - digestia, de exemplu.

Acestea fiind spuse, serotonina pare să joace un rol important în învățarea despre deciziile proaste și comportamentul de depistare a riscurilor.

S-ar putea să nu fie la fel de simplu ca „serotonina crește, fericirea crește, cheltuielile cresc”.

Oricum ar fi, totuși, ospitalitatea restaurantelor este o afacere mare. Și o parte din această afacere este să-l facă pe client să se simtă binevenit, astfel încât să cheltuiască bani, conform Dailymail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel