Un nor radioactiv s-ar îndrepta spre Europa din Ucraina. Patrușev: O creștere a radiațiilor a fost deja înregistrată în Polonia

Un nor radioactiv s-ar îndrepta spre Europa din Ucraina. Patrușev: O creștere a radiațiilor a fost deja înregistrată în Polonia / Foto: Pixabay, de MetsikGarden
Un nor radioactiv s-ar îndrepta spre Europa din Ucraina. Patrușev: O creștere a radiațiilor a fost deja înregistrată în Polonia / Foto: Pixabay, de MetsikGarden

Un nor radioactiv s-ar îndrepta din Ucraina spre Europa.

Un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa din Ucraina, susține secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, scrie Interfax. Potrivit acestuia, norul a apărut ca urmare a distrugerii muniției cu uraniu sărăcit furnizate de Occident Ucrainei.

"Statele Unite au "ajutat" și Ucraina - au făcut presiune asupra sateliților lor și au furnizat muniție cu uraniu sărăcit. Distrugerea lor a făcut ca  un nor radioactiv să se îndrepte spre Europa de Vest. Și o creștere a radiațiilor a fost deja înregistrată în Polonia" a spus el.

În plus, Patrușev a acuzat Statele Unite că folosesc arme chimice și biologice, inclusiv pe teritoriul Ucrainei. Patrușev a mai spus că la summitul G7 din Japonia, la care președintele american Joe Biden a sosit cu o zi înainte, "șefii țărilor occidentale, sub presiunea SUA, vor discuta și despre asistența acordată Ucrainei".

În aprilie, subsecretarul britanic al Apărării, James Hippie, a declarat că câteva mii de obuze pentru tancurile Challenger 2 au fost transferate în Ucraina, iar unele dintre aceste obuze conțin uraniu sărăcit. La sfârșitul lunii martie, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat reporterilor că proiectilele cu uraniu sărăcit nu prezintă un pericol radiologic. În plus, informația lui Prigojin nu a fost confirmată de nicio țară europeană.

Ce este, de fapt, un nor radioactiv?

Un nor radioactiv este o emisie vizibilă sau invizibilă de particule și radiații ionizante provenite dintr-o sursă radioactivă. Atunci când un material radioactiv se descompune, el emite particule și radiații în mediul înconjurător. Aceste radiații pot fi în formă de particule alfa, particule beta sau radiații gama.

Un nor radioactiv poate fi format în urma unei explozii nucleare sau a unui accident nuclear, cum ar fi o explozie a unui reactor nuclear sau o scurgere radioactivă. În aceste situații, materialele radioactive sunt diseminate în atmosferă sub formă de particule fine sau gaz radioactiv, care pot fi purtate de vânt și se pot răspândi pe o distanță mai mare.

Norii radioactivi pot avea consecințe grave asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, deoarece radiațiile ionizante pot cauza mutații genetice, boli grave și chiar deces. De aceea, este crucială monitorizarea și controlul nivelului de radiații în astfel de situații, precum și aplicarea măsurilor de protecție adecvate pentru a minimiza expunerea la radiații.

Ce spune Agenția Națională pentru Energie Atomică

Agenția Națională pentru Energie Atomică a emis joi un comunicat în care explică motivele creșterii radiațiilor în Polonia și pe tot continentul. Potrivit experților, fenomenul are cauze naturale și este legat de precipitațiile recente.

"Creșterile regulate ale debitului de doză sunt un fenomen natural și apar, de exemplu, în cazul precipitațiilor atmosferice. Un front atmosferic trece peste continent, inclusiv  peste Polonia, care aduce uneori precipitații semnificative. Ele provoacă "sărituri" în grafice" se arată în declarație, scrie dorzeczy.pl.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel