Șoc pe Wall Street. Indicele Dow Jones a înregistrat un semnificativ picat, care s-a extins pe piețele asiatice.
Dow Jones, picaj mult mai mare decât în 2008
Indicele Dow Jones a picat, luni seară cu 1.175,21, respectiv 4, 60%. Dow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai cunoscuți indici bursieri din lume, indice reprezentativ al pieței bursiere din SUA. Luni, 5 februarie, a închis la 24.345,75 de puncte. Scăderea depășește cu 777.68 de puncte Dow Jones recordul din 2008.
Investitorii au început să reacţioneaze la schimbări din perspectiva economiei americane şi globale precum şi ce ar putea însemna în privinţa costului împrumuturilor.
România, paralizată
Pentru România, ar putea fi o catastrofă. Influența este enormă, de la o constricție financiară, băncile își vor retrage bani din țara noastră, până la scăderea investițiile, care nici până acum nu au fost semnificative, scăderea exportului de mașini, aparatură. Situația se descrie asemănător celei din 2010.
Șoc pe Wall Street
Nu doar Dow Jones Industrial Average a înregistrat acest semnificativ declin, ci şi S&P 500 Index, un alt indice bursier de pe Wall Street.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.
Este cel mai semnificativ declin din 2011.
Investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile.
Piețele din Asia, influențate
Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.
Cât durează declinul
”Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv”, a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.
Viteză anormală
”Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală”, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu