Un nou caz de vandalism la Colosseum. O turistă din Elveţia, prinsă când scrijelea pereţii monumentului cu o piatră

Captură video Corriere
Captură video Corriere

O turistă din Elveţia, în vârstă de doar 17 ani, a fost prinsă în timp ce scrijelea pereţii Colosseumului din Roma cu o piatră. 

Cel care a surprins incidentul a fost ghidul turistic David Battaglino, numit de unii "Michael Jordan" al ghizilor. Vinerea treacută, acesta se afla la Colosseum cu un grup de străini, când unul dintre participanţi l-a întrerupt şi i-a arătat-o pe fata de 17 ani care se apropia de peretele monumentului cu ceva ascuţit în mână. 

"Am pornit camera imediat ce am văzut-o. După câteva secunde, cu o pietricică ascuţită a început să zgârie un N pe perete, iniţiala numelui ei. Lumea aplauda şi ţipa la ea, dar erau sarcastici. Cred că la început ea credea că lumea o încurajează, dar apoi a plecat cu o grimasă pe faţă când şi-a dat seama de dezamăgirea celor din jur. 

Clienţii mei nu s-au plâns de întrerupere, ci din contră, erau şocaţi. I-am întrebat dacă aveau habar de ultimul incident de acest tip, cel de acum două săptămâni, şi toţi au zis că da. 

Am fotografiat familia fetei. Au încercat să mă trimită la plimbare, făceau semne că îi enervez, dar i-am admonestat. Le-am amintit că riscă până la 5 ani de închisoare şi o amendă de 15.000 euro. Nu m-au luat în serios, ba din contră, erau enervaţi, ca şi cum fata lor nu făcuse nimic grav. 

M-am dus la personalul de la Colosseum, le-am dat filmarea, aşa că ei au oprit familia. Iniţial au refuzat să arate actele. Ulterior, în timp ce îmi vedeam de turul ghidat, am văzut că fusesem sunat de un număr pe care nu îl ştiam. Am sunat şi erau carabinierii din Piazza Venezia, care m-au chemat pentru a-mi înregistra mărturia. În Elveţia, ţara de unde era familia, eşti amendat dacă arunci o ţigară pe jos...", a declarat Battaglino, citat de Corriere

Nu e primul incident semnalat de Battaglino 

 

"La Forul Roman şi pe dealul Palatin, sunt unii turişti care iau cărămizi drept suveniruri, sunt turişti care se caţără în zone interzise doar pentru un selfie... Dacă le atrag atenţia, sunt insultat, am fost şi scuipat. Cum e posibil să nu fie camere de supraveghere peste tot în Colosseum, care strânge jumătate de miliard de euro anual din taxele de intrare?

Cel mai rău e în perioadele când se fac excursii şcolare. Zeci de copii, supervizaţi de doi sau trei profesori cel mult, stau cu cortul în amfiteatrul Flavian. Creşte dramatic numărul vandalismelor pe pereţi. 

Pentru mine, locurile astea reprezintă biroul meu. Nu pot lăsa pe nimeni să îl strice. 

Eu propun să fie pus un semn la intrare în care să se anunţe că persoanele care văd un vandal în acţiune primesc o cină de 200 de euro dacă îl filmează şi dacă dau filmarea autorităţilor sau angajaţilor", a concluzionat ghidul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel