Un nou ciclon se apropie de România. Trecem de la ninsori la ploi torenţiale şi furtuni. Elena Mateescu, ANM: Suntem sub incidenţa unei vremi mai reci

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Urmează zile cu ploi torenţiale, avertizează Elena Mateescu, director general al ANM. 

Vortexul polar Mathis s-a manifestat puternic de la începutul lunii aprilie peste vestul, centrul, sudul şi estul Europei. Opt ţări au emis alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu, printre care şi România care a ieşit de sub avertisment abia ieri. Însă o nouă rundă ciclonică se anunţă la graniţa de est a României. Vortexul polar este un ciclon persistent, de mare anvergură, care se formează la polii Pământului. 

Scăpăm de secetă?

După ninsori vin ploile, potrivit ANM. Pământul se va îmbiba de apă, dar asta nu ne va scăpa de seceta pedologică care se manifestă cel mai pregnant, în decursul anului, în Dobrogea.

"Pe măsură ce vremea va intra într-un proces de încălzire, acumularea apei în sol va fi una benefică. Având în vedere şi aportul precipitaţiilor de la începutul săptămânii viitoare în jumătatea estică a ţării, cu siguranţă vom constata că rezerva de apă din zonele afectate din jumătatea estică de secetă pedologică extremă, puternică şi moderată se vor îmbunătăţi sub acest aspect. Nu în totalitate, pentru că deficitul mare de apă în Dobrogea este unul semnifictiv. În cele şapte luni din anul agricol curent, de pildă în Dobrogea, avem precipitaţii doar 144, 5 l/mp, în Moldova  129,1l/mp, în Muntenia 271,4 l/mp- sunt cele mai mici valori comparativ cu regiunile din partea de vest unde cea mai mare valoare pentru Crişana este 595,8l/mp, în condiţiile în care cuantumul unui an agricol optim din punct de vedere al regimului de precipitaţii este între 600-700l.mp.

Suntem sub incidenţa unei vremi mai reci. Acumularea apei în sol este una mult mai bună comparativ cu perioada de vară când, într-adevăr,  gradul de torenţialitate a cantităţilor mari de precipitaţii pe segmente scurte de timp nu se termină cu acumularea apei în sol.  Acum, cu siguranţă, chiar dacă vom avea cantităţi de precipitaţii mixte în săptămâna care urmează, solul este cu un deficit de apă, temperaturile nu sunt foarte ridicate, acumularea poate fi una semnificativ mult mai bună comparativ cu perioada de vară. Din păcate, chiar şi în urma acestui episod autentic de iarnă din perioada 3-5 aprilie când au fost 50-60l/mp  în zonele unde am avut cod roşu emis de ANM, rezerva de apă s-a refăcut în stratul de sol 0.20cm în condiţiile în care valoarea lunii aprilie din punct de vedere fluviometric însumează 51,3 l/mp", informează Elena Mateescu la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel