OMS a transmis un avertisment dur. Un efect al COVID-19 va face ravagii. Ce spune un medic român, după un sondaj exploziv în România.
Pandemia de COVID-19 a adus efecte devastatoare în ceea ce privește sănătatea mintală, în rândul populației lumii. Greul încă nu a trecut, motiv pentru care, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că lunile acestea de iarnă, în contextul sărbătorilor cu restricții, vor aduce noi provocări severe pentru întreaga omenire.
Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat că pandemia globală a dus la o criză în creștere a sănătății mintale pe vechiul continent și că impactul va fi pe termen lung și va avea impact uriaș. El a avertizat că această criză care a afectat oamenii în mod nediscriminatoriu, va fi agravată de anxietăți care apar adesea în timpul sezonului de iarnă și de sărbători:
"Ne așteptăm să vedem un număr mai mare de oameni care se confruntă cu provocări mai grave de sănătate mintală în lunile următoare, pe măsură ce ce se vor confrunta cu noua realitate. În acest sezon al dăruirii, protejarea propriei noastre sănătăți mintale și a bunăstării este unul dintre cele mai bune cadouri pe care le putem oferi. Familia mea, inclusiv eu și părinții mei în vârstă, am luat decizia dificilă de a petrece vacanțele separat și acasă. Mă consolez cu ideea că anul viitor putem spera să fim din nou împreună", a declarat Hans Kluge, pentru Euronews.
Potrivit unul sondaj, peste 40% dintre români sunt mai furioși, mai triști și mai fricoși, odată cu pandemia de COVID-19.
"Este firesc, trăim vremuri foarte negre. O să fim mai nervoși. Nu știm care e reperul de nervozitate anterior, dar este firesc că o sa fim mai triști, mai însingurați. Pandemia a avut efect seismic asupra sănătății mintale a oamenilor. Este un lucru definitiv și care nu poate fi pus doar pe seama măsurilor restrictive, deși au jucat un rol important. Vorbim de deplasarea limitată la nivel transnațional, de pierderea locului de muncă, de boala oamenilor apropiați, toate acestea au creat trauma. Ingredientele traumei colective sunt acolo", a declarat psihiatrul Gabriel Diaconu, la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu