Endometrioza afectează foarte multe femei din întreaga lume. Cauzele sale nu sunt cunoscute, deși există dovezi despre anumiți factori care ar putea contribui la riscul de a o dezvolta.
Cauzele acestei afecțiuni sunt necunoscute, motiv pentru care este important să fie identificați factorii de risc care pot crește probabilitatea de a o dezvolta. Un nou studiu publicat în revista academică BMC Public Health a descoperit că un consum ridicat de zinc în dietă ar putea fi unul dintre acești factori de risc.
Zincul este un mineral de care corpul uman are nevoie pentru a îndeplini corect multe funcții vitale, de la producția de insulină la sănătatea celulelor. De asemenea, joacă un rol important în reglarea hormonală, sinteza ADN-ului și proteinelor, precum și în creșterea și diviziunea celulară.
Deoarece corpul uman nu stochează zincul, este necesar ca acesta să fie obținut prin alimentație. Problema este că e esențial să fie menținut un anumit echilibru, deoarece excesul de zinc poate afecta negativ mai multe aspecte ale sănătății.
Acesta este punctul de interes al noului studiu, bazat pe analiza secundară a datelor colectate pentru National Health & Nutrition Examination Survey, realizat pe femei americane cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, între anii 1999 și 2006.
Participantele și-au raportat singure diagnosticele medicale de endometrioză, iar aportul lor de zinc a fost estimat pe baza alimentelor consumate în decurs de 24 de ore. Au fost luați în considerare și alți factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi utilizarea medicamentelor sau suplimentelor, vârsta, indicele de masă corporală, nivelul de activitate fizică, fumatul și altele.
În final, în eșantion au fost incluse 4.315 femei, dintre care 331 (7,7%) au raportat că au fost diagnosticate cu endometrioză. Este important de menționat că aproape 64% dintre ele erau supraponderale, 39,4% fumau, iar 47% foloseau suplimente alimentare.
Acest studiu a arătat că femeile care luau suplimente alimentare, făceau exerciții fizice moderate, aveau un nivel de venit mai ridicat și locuiau cu un partener aveau tendința de a consuma mai mult zinc și, contrar ipotezei inițiale a autorilor, prezentau un risc ușor mai mare de a suferi de endometrioză.
Mai exact, femeile care consumau peste 14 miligrame de zinc pe zi aveau un risc cu până la 60% mai mare de a dezvolta endometrioză, comparativ cu cele care consumau 8 mg pe zi sau mai puțin. La femeile cu un consum între aceste două valori nu s-a observat nicio schimbare semnificativă în riscul de endometrioză.
Factorii stilului de viață sau demografici nu păreau să influențeze relația dintre aportul ridicat de zinc și riscul de endometrioză, ceea ce subliniază soliditatea asocierii existente între cele două fenomene.
Totuși, este important de menționat că aceste rezultate contrazic unele constatări anterioare, care au descoperit niveluri reduse de zinc la femeile cu endometrioză, motiv pentru care sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica această problemă. De asemenea, trebuie subliniat că, din cauza designului său, acest studiu nu poate oferi dovezi că relația dintre aportul de zinc și endometrioză este de natură cauzală, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu