Un nou început după 60 de ani: Am fost paralizată și am găsit un nou sport, o familie și un viitor

Speranţă pentru bolnavii în scaun cu rotile / Foto: Pexels
Speranţă pentru bolnavii în scaun cu rotile / Foto: Pexels

Rose Chin se afla într-un loc întunecat după luni petrecute în spital. Dar când a încercat să se alăture unei echipe de baschet în scaun cu rotile, a întâlnit noi prieteni și a început să facă lucruri pe care nu le credea posibile. În România, astfel de facilități sunt inexistente.

Primele două dăți când Rose Chin a ajuns pe terenul de baschet, la 65 de ani, pentru a încerca să se alăture echipei în scaun cu rotile din Inverness, nu a reușit să treacă de uși. „Am privit prin fereastră și m-am gândit: ‘Nu pot face asta,’” spune ea. „Totuși, a treia oară, m-am forțat să intru înainte să apuc să mă gândesc. Echipa m-a primit cu brațele deschise și asta mi-a schimbat viața în scaunul cu rotile de atunci”, notează Guardian.

Chin a fost parțial paralizată în 2018 după un accident vascular cerebral. Timp de câteva luni, a rămas în spital, luptându-se cu complicațiile și încercând să își refacă forțele și abilitatea de a comunica. „La început, eram atât de slăbită încât nici măcar nu puteam folosi un scaun cu rotile și am ajuns într-un loc foarte întunecat,” spune ea. „Am realizat că nu voi putea reveni la viața mea de dinainte. Se simțea ca un iad.”

După ce a fost externată acasă la Fort William, Chin a început procesul lent de adaptare la viața în scaun cu rotile, singură. A trebuit să își lase jobul la Morrisons, să renunțe la pasiunea pentru sporturi precum squash și badminton și să învețe cum să răspundă la întrebările oamenilor despre sănătatea ei. „Mă simțeam jenată să fiu în scaunul cu rotile când ieșeam,” spune ea. „Oamenii care nu mă văzuseră de mult timp mă întrebau despre asta și trebuia să explic ce s-a întâmplat. Era ca și cum aș fi retrăit totul din nou.”

Cererea de ajutor era deosebit de dificilă pentru Chin, care nu voia să se simtă o povară, dar după ce i s-a recomandat un curs de terapie, a început să își vadă un viitor. „A fost foarte bine să pot vorbi cu cineva despre ceea ce treceam,” spune ea. „Am început să mă deschid față de alți oameni și, într-o zi, asistentul social mi-a sugerat să încerc un sport. A menționat echipa de baschet în scaun cu rotile și am decis să încerc.”

După a treia încercare pe teren, în 2022, Chin a fost inclusă în echipa de 10 persoane și a început să participe la antrenamente săptămânale, învățând cum să paseze, să arunce și să se apere în timp ce se manevra într-un scaun special conceput. „Foarte repede am devenit o mică familie cu un grup de WhatsApp plin de glume,” râde ea. „Sunt cea mai în vârstă din echipă, iar cel mai tânăr are 19 ani, dar când joc, vârsta nu contează - este o adevărată senzație.”

Începând cu câteva meciuri amicale împotriva unor echipe precum Aberdeen, Chin a descoperit că are talent pentru a juca în apărare, blocând adversarii prin plasarea între ei și coș. „Meciurile sunt intense, durează 40 de minute în total, dar de obicei jucăm câte 10 minute înainte de a fi înlocuiți,” spune ea. „Este atât de intens! Acum trei luni mi-am rupt degetul mare în timpul unui joc.”

În ciuda acestui potențial de accidentare, Chin a găsit sportul revigorant. Acum, la 67 de ani, a slăbit trei kilograme și și-a angajat un antrenor personal care o consiliază în privința dietei, precum și un regim de haltere. „Mă simțeam atât de izolată, dar acum fac parte din ceva,” spune ea. „Fac lucruri pe care nu le făceam nici măcar când eram capabilă fizic, așa că mi-a schimbat cu siguranță percepția despre mine. Nu mă mai simt jenată să fiu în scaunul cu rotile.”

Echipa sa a intrat și într-o ligă locală și sunt pe locul doi, în timp ce Chin își împarte săptămâna între munca la distanță în servicii pentru clienți la Morrisons, antrenamente de forță, antrenamente de baschet și meciuri. Are în vedere să încerce și bowling pe iarbă.

„Mă simt atât de independentă și știu că voi continua să joc cât timp voi putea,” spune ea. „Vreau să strângem mai mulți bani pentru a obține mai mult echipament, astfel încât să încurajăm și alți oameni să ni se alăture. Poate că se simt așa cum mă simțeam eu, dar vreau să știe că există oportunități - nu trebuie să fie singuri.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel