Un nou instrument de inteligență artificială poate prezice dacă persoanele cu probleme ușoare de memorie și agilitate mentală sunt susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer în viitor - fără a fi nevoie de teste de diagnostic invazive sau costisitoare.
Instrumentul bazat pe Inteligența Artificială le-ar permite persoanelor cu risc să își modifice stilul de viață sau să înceapă noi tratamente medicamentoase într-un stadiu incipient, atunci când acestea sunt mai eficiente.
De asemenea, ar preveni tratarea necorespunzătoare a persoanelor cu probleme cognitive cauzate de alte afecțiuni, precum anxietatea și depresia.
Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au folosit algoritmul de inteligență artificială pentru a analiza testele cognitive și scanările cerebrale RMN ale 1 500 de pacienți din Regatul Unit, SUA și Singapore.
Acesta a fost capabil să distingă persoanele cu probleme ușoare de agilitate mentală, care vor rămâne stabile, de cele care vor evolua spre boala Alzheimer în următorii trei ani.
Conform studiului publicat în revista eClinicalMedicine, predicția instrumentului a avut o acuratețe de peste 80%, de trei ori mai bună decât metodele clinice existente pentru identificarea pacienților susceptibili de a dezvolta boala.
Profesorul Zoe Kourtzi, autorul principal al studiului, a declarat că instrumentul AI poate, de asemenea, să prezică dacă simptomele unui pacient se vor deteriora lent sau mai rapid.
"Acest lucru are potențialul de a îmbunătăți în mod semnificativ bunăstarea pacienților, arătându-ne care sunt persoanele care au nevoie de cea mai apropiată îngrijire, eliminând în același timp anxietatea pentru acei pacienți despre care am prezis că vor rămâne stabili", a spus ea.
A putea identifica cu exactitate pacienții susceptibili de a dezvolta Alzheimer folosind doar date clinice de rutină și scanări ale creierului prin rezonanță magnetică ar fi o schimbare radicală.
În prezent, un diagnostic precis necesită fie un scanner cerebral PET costisitor, fie o mostră de lichid cefalorahidian prelevată de personal special instruit.
Lipsa resurselor ar putea împiedica accesul la noi medicamente care pot încetini evoluția simptomelor - dar numai dacă pacienții sunt diagnosticați în stadiile incipiente ale bolii.
Dr. Ben Underwood, psihiatru consultant onorific la Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust, a declarat că vede frecvent persoane cu probleme de memorie.
"În clinică văd cum incertitudinea cu privire la faptul că acestea ar putea fi primele semne de demență poate provoca o mulțime de griji pentru oameni și familiile lor, precum și frustrant pentru medicii care ar prefera să dea răspunsuri definitive", a spus el.
"Faptul că am putea fi capabili să reducem această incertitudine cu informațiile pe care le avem este deja este interesant. Pprobabil o să devină și mai interesant pe măsură ce apar noi tratamente", a continuat acesta.
Alison Gilderdale a început să se repete și să aibă probleme cu memoria în urmă cu un deceniu. Dar a fost nevoie de șase ani pentru ca simptomele să devină suficient de clare pentru ca medicii să diagnosticheze Alzheimer.
Un diagnostic mai timpuriu ar fi ajutat-o să recunoască ce i se întâmpla.
"Credeam că sunt bine și toți ceilalți spuneau 'nu este în regulă' ", a spus ea.
"Acum primesc mult ajutor. Lucruri precum îmbrăcatul au devenit dificile", afirmă Alison, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu