Un nou mormânt aparţinând unei soţii regale a fost descoperit în oraşul Luxor din Egipt

Foto: Pexels/Un nou mormânt aparţinând unei soţii regale a fost descoperit în oraşul Luxor din Egipt
Foto: Pexels/Un nou mormânt aparţinând unei soţii regale a fost descoperit în oraşul Luxor din Egipt

Elementele descoperite în interiorul mormântului  arată că acesta datează din timpul unei dinastii din perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic. Egiptenii mizează pe astfel de anunţuri pentru a atrage turiştii.

Un nou mormânt antic, aparţinând probabil unei soţii regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton şi Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani, a fost descoperit recent în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor, au anunţat sâmbătă autorităţile din Egipt, citate de AFP, scrie Agerpres.

Mormântul regal a fost descoperit de cercetători egipteni şi britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află celebra "Vale a regilor", iar săpăturile arheologice sunt încă în curs de desfăşurare, a declarat Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichităţi Egiptene, într-un comunicat.

Însă "primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii", considerată apogeul şi perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a adăugat el.

Mai sunt şi alte morminte de soţii sau prinţese care urmează să fie dezgropate

Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, a spus că "mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum".

Interiorul mormântului se află "într-o stare proastă de conservare", cu "numeroase construcţii şi inscripţii distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase", a adăugat arheologul egiptean Mohsen Kamel, citat în acelaşi comunicat.

Egiptul a prezentat în ultimele luni mai multe descoperiri majore, realizate în principal în nectropola Saqqara, la sud de Cairo.

Turismul din Egipt reprezintă 10% din PIB

Egiptul, o ţară cu 104 milioane de locuitori şi aflată într-o gravă criză economică, mizează pe aceste anunţuri pentru a-şi relansa turismul, grav afectat de pandemia de COVID-19. Acest sector de activitate în care lucrează 2 milioane de egipteni şi care generează peste 10% din PIB-ul naţional a intrat în declin după Primăvara Arabă din 2011.

Autorităţile de la Cairo promit de mai multe luni deschiderea iminentă a "Marelui Muzeu Egiptean", construit în apropiere de Platoul din Gizeh, fără să anunţe însă deocamdată o dată certă de inaugurare.

Mulţi specialişti în arheologie prevedeau că evenimentul urma să fie organizat în 2022, cu ocazia bicentenarului descoperirii Pietrei din Rosetta de francezul Jean-Francois Champollion şi a centenarului descoperirii mormântului faraonului Tutankhamon. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel