Situație foarte tensionată în America de Sud, unde președintele Venezuelei Nicolas Maduro a anunțat anexarea prin referendum a Guayanei Esequiba, un teritoriu vast și bogat în resurse, disputat de Venezuela.
Profesorul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, a făcut câteva observații publice interesante despre ceea ce se întâmplă în Venezuela, un teritoriu mult prea îndepărtat de media din România, însă esențial pentru superputeri precum SUA și China.
„Este vorba de un conflict tipic secolului XXI, un conflict pentru resurse. Teritoriul Essequibo, parte a Guyana, este o oaza de resurse naturale puțin exploatate”, a precizat profesorul Carp pe pagina personală de Facebook, amintind că „Venezuela și-a normalizat întrucâtva relațiile cu statele occidentale prin acordurile din Barbados, dar în prezent investitorii sunt atrasi mai mult de Guyana vecină”.
„Prin urmare, Maduro convoacă un referendum de anexare a Essequibo și declară validarea acestuia. Alegerile din 2024 sunt puse sub semnul întrebării. Interesant este că Venezuela și Guyana se judecă asupra suveranității Essequibo la CIJ, deși Maduro a declarat că nu va respecta decizia finală.
Maduro nu face altceva decât îi urmează exemplul lui Putin: din moment ce dreptul internațional nu se mai poate aplica, primează ce este socotit drept de un regim autoritar.
Comunitatea internațională nu poate impune dreptul internațional în disputa dintre cele doua țări.
Rămâne doar sprijinul SUA pentru Guyana - astăzi trupele SUA au efectuat antrenamente alături de armata din Guyana.
SUA nu pot însă să lupte pentru aplicarea dreptul internațional, a drepturilor omului și pentru apărarea principiului inviolabilității frontierelor pretutindeni în lume.
Va fi intimidat Maduro? Va fi lăsat să intervină în forță în Guyana?
Facem parte dintr-o lume multipolară, cu atât de mulți poli de putere încat democrația a ajuns să fie un obiect de lux, greu de practicat”, a conchis profesorul Radu Carp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu