EXCLUSIV  Un nou tip de criză în imobiliare - chiriași vs. proprietari. Prof. Adrian Mitroi: Asta o să fie taxa pe care o vom plăti

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Economistul Adrian Mitroi, profesor la Academia de Științe Economice (ASE), din București, a făcut o analiză a efectelor pe care le poate avea creșterea cererii în cazul chiriilor, un trend tot mai pregnant printre tinerii care nu își mai permit independența locativă printr-un alt mod.

„Este un trend tot mai vizibil în întreaga Europă, în America de Nord, în Asia. Există și un indicator numeric care arată clar că la nivelul salariilor, dar mai ales din cauza prețurilor mari ale imobiliarelor, opțiunea cea mai rezonabilă din punct de vedere economic este cea de închiriere. Pe lângă asta, mai este și cauza cealaltă - deși natalitatea a scăzut, dezvoltarea imobiliară nu a ținut pasul. Culmea! Asta se întâmplă inclusiv în China, deși acolo știm ce model interesant de dezvoltări imobiliare există. Mai e și cauza reprezentată de faptul că cea mai mare parte a averilor acumulate s-a dus pe bursă. Toate acestea au făcut ca părinții să fie o pază bună. Ceea ce înainte era o rușine (n.r. să locuiești cu părinții), azi e un avantaj. Părinții au grijă să îți scoată probabil jumătate din cheltuieli. Punem asta cap la cap cu ”deficitul de pereche”, cum îi spun eu, reprezentat de faptul că tinerii iau mai târziu decizia de a-și căuta perechea, de căsătorii nici nu mai vorbim. S-a întors și piramida personală a aspirațiilor profesionale”, a precizat analistul economic Adrian Mitroi.

Întrebat în ce măsură nu vorbim și despre vina ”ghinionului” pe care îl au generațiile mai tinere, de a fi nevoite să facă față unei crize financiare (2010), apoi unei pandemii (2020) și a unui război în Europa, care a venit la pachet cu alte probleme economice (2022), economistul a răspuns:

„Nu doar ei au fost afectați. Toate generațiile au fost puternic afectate, în principal cei care nu au avut investiții. De fapt așa s-a împărțit și lumea - între cei care aveau investiții și cei care nu aveau. Ghinionul s-a răsfrânt în cazul tinerilor pentru că se aflau în perioada premergătoare unor investiții. Să ne uităm la cât a crescut averea celor cu acțiuni la Nvidia. Pe lângă asta, contează și alocarea. Pe bursă, generația Z are tendința să cumpere puțin din mai multe locuri. Însă important este câți bani aloci, nu în câte locuri. Ei se ghidează în funcție de foarte mulți ”guru” de pe internet, care îi învață prostiuțe neverificate. Toți aceștia spun doar unde investesc, nu cât investesc și pentru cât timp. Studenții sunt sceptici când le spun, dar nu există o practică mai bună decât teoria aceasta. Informația trebuie culeasă cu o disciplină. Acești ”guru” de pe internet trebuie mereu verificați sau puși la capitolul ”not interesting” (neinteresant). Drumul spre succes presupune multă muncă, iar scurtăturile lor sunt valabile doar în jos. Foarte repede poți doar să sărăcești.”

Foto: Freepik

Ne apropiem de o criză a locuirii? Adrian Mitroi: Asta o să fie taxa pe care o vom plăti

Întrebat dacă cererea foarte mare în cazul chiriilor poate naște o criză a locuirii în București, precum se întâmplă în Berlin, Amsterdam și alte capitale europene, Adrian Mitroi a răspuns:

Da, asta o să fie taxa pe care o vom plăti. Vorbim despre această formă hidoasă prin care capitalismul își manifestă lipsa de dorință pentru echitate. Furnizorii de capital, proprietarii de locuințe, vor folosi această cerere drept oportunitate și vor strivi. Interesul lor nu este acela de caritate, nu-i așa? Mecanismul economic în modul acesta va răspunde. Mereu primesc întrebări simpliste de genul - ”ce aș putea face cu nu știu ce sumă pe lună”. Înainte să pui întrebarea asta trebuie să îmi spui ce cheltuieli și datorii ai. Ai rată ipotecară, ai chirii? Spune-mi mai întâi obligațiile tale.

La finanțe personale mereu trebuie să începem cu managementul pasivelor, al datoriilor. Oportunitățile de investiții sunt pentru prostiuțele de pe internet și pentru influencerii habarniști de acolo. Noi trebuie să ne ocupăm de managementul cheltuielilor și datoriilor. De acolo începi să faci bani. Trebuie să existe un control foarte clar al cheltuielilor, un management util al cash-ului și abia după aceea te gândești la activul net. De asta e foarte importantă teoria viguroasă și informația verificată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel