Un nou tip de tratament injectabil a ajutat mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu obezitate şi diabet să slăbească în doar patru săptămâni, conform concluziilor unui studiu restrâns, citat miercuri de Press Association.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Imperial College London, care a testat un nou tip de tratament injectabil, a descoperit că pacienţii care au beneficiat exclusiv de o combinaţie de hormoni, au pierdut, în medie, 4,4 kilograme într-o lună.
Studiul a relevat de asemenea o îmbunătăţire a nivelului de glicemie al pacienţilor, unii dintre aceştia ajungând după tratament la valori apropiate de cele considerate normale.
Unul dintre motivele pentru care intervenţia de bypass gastric funcţionează în cazul multor pacienţi care suferă de obezitate este faptul că în urma acesteia sunt eliberaţi în corp trei hormoni, în cantităţi mari, a demonstrat un studiu efectuat anterior de grupul de specialişti. Această combinaţie de hormoni, numită GOP, reduce apetitul, contribuie la pierderea din greutate şi îmbunătăţeşte absorbţia zahărului.
De această dată, cercetătorii au căutat să afle dacă injectarea hormonilor GOP în corpul pacienţilor poate mima rezultatele operaţiei de bypass gastric. La cercetare au participat 15 pacienţi, care au beneficiat de aceste injecţii o perioadă de patru săptămâni prin intermediul unei pompe care a injectat lent combinaţia de substanţe timp de 12 ore pe zi.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, pacienţii care au beneficiat de tratament GOP au pierdut, în medie, 4,4 kilograme. Spre deosebire de aceştia subiecţii incluşi într-un grup de control, care au primit un placebo, au slăbit, în medie 2,5 kilograme în aceeaşi perioadă.
Deşi este un studiu restrâns, noul nostru tratament bazat pe o combinaţie de hormoni este promiţător şi a demonstrat îmbunătăţiri semnificative asupra sănătăţii pacienţilor în doar patru săptămâni, după cum a notat Tricia Tan, autoare principală a cercetării.
De asemenea, pentru a compara rezultatele tratamentului, oamenii de ştiinţă au recrutat 21 de subiecţi supuşi chirurgiei bariatrice şi 22 de pacienţi care au urmat o dietă strictă, săracă în calorii. Participanţii supuşi chirurgiei bariatrice au slăbit, în medie, 10,3 kilograme, iar cei din grupul celor care au urmat o dietă strictă au pierdut 8,3 kilograme.
Tan a precizat că, deşi pierderea din greutate prin utilizarea exclusivă a tratamentului injectabil a fost mai redusă, această metodă este preferabilă chirurgiei bariatrice, care prezintă efecte adverse.
Tratamentul GOP nu are efecte secundare, au precizat cercetătorii.
În cazul în care studiile clinice se dovedesc un succes, în viitor am putea oferi acest tip de tratament mai multor pacienţi, a adăugat autoarea studiului efectuat în colaborare cu Universitatea din Copenhaga şi University College Dublin.
Studiul, publicat în jurnalul Diabetes Care, a fost finanţat de Consiliului de Cercetare Medicală din Marea Britanie şi Centrul de Cercetare Biomedicală din cadrul Institutului Naţional pentru Cercetarea în domeniul Sănătăţii (NIHR) din Regatul Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci