Prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș, este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate. Vom afla răspunsuri la mai multe întrebări, printre care și: este recurent acest virus? Vedem un pattern?
"Cred că, de aici încolo, și protocoalele actuale de prevenție, de diagnostic, de tratament, de împiedicare a răspândirii virusului s-au mai schimbat, s-au nuanțat. E bine să reamintim populației ori de câte ori e cazul (și mai ales acum, când ne confruntăm cu un nou val COVID) ce mai e nou. Pentru că unele lucruri se uită, altele se schimbă între timp, așa încât o discuție pe această temă consider că e binevenită și mulțumesc doamnei prof. univ. că se află astăzi cu noi", spune acad. prof. dr. Irinel Popescu.
"E un COVID ușor, de vară, cum spune popular lumea, în sezonul cald. Acum încă este caniculă în București. Cu toate astea au început virozele, printre care și COVID-19", completează jurnalistul Val Vâlcu.
"Într-adevăr, ne încadrăm într-un nou vălurel, să zic așa, de COVID în vara aceasta.
Majoritatea formelor de boală sunt ușoare. Multe nu necesită internare în spital sau intervenție specială. Însă, bineînțeles, ca de obicei, când numărul de cazuri este mai mare, chiar dacă procentul este același de forme severe (adică mic), totuși numeric, în număr absolut, ele cresc și de aceea și în momentul acesta există destul de mulți pacienți cu forme medii sau severe internați.
Varianta virală actuală nu este una care să pună probleme deosebite din punct de vedere al impactului pe sănătate publică, ceea ce ne bucură foarte mult. Vedem însă că, probabil, în ceea ce privește virusul SARS-CoV-2, evoluția lui va fi cumva bianuală. Adică vedem că avem deja un pattern, o mică creștere de cazuri vara, dar și în sezonul clasic (în sezonul rece, concomitent cu gripa).
Deci probabil că vom avea de două ori pe an de acum SARS-CoV-2 (n.r., ne referim în mod) așa, mai important. Iar din punct de vedere al nostru, al clinicienilor, nu s-a schimbat mare lucru din punct de vedere al diagnosticului și terapiei, până acum", a declarat, în exclusivitate pentru DC News, prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș.
Cât de alarmantă este noua tulpină? Ce tratamente sunt disponibile? Mai este necesară izolarea în cazul infecției cu SARS-CoV2?
Aflați răspunsurile aici:
***
În contextul în care pandemia de COVID-19 se află într-o nouă fază, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă țărilor să își mențină activitățile esențiale de supraveghere a SARS-CoV-2. Acest lucru este esențial pentru a atinge obiectivele strategice-cheie în lupta împotriva virusului și pentru a asigura o pregătire adecvată în fața unor posibile viitoare pandemii.
Deși impactul COVID-19 a început să scadă la nivel global (în acea perioadă, respectiv la data întocmirii Notei), OMS subliniază importanța continuării testării și monitorizării virusului, dar într-un mod mai strategic. Supravegherea trebuie să includă identificarea populațiilor expuse riscului de infecții severe, caracterizarea noilor forme și investigarea stării post-COVID-19.
OMS a subliniat necesitatea de a întări supravegherea genomică a virusului SARS-CoV-2, precum și a altor agenți patogeni cu potențial epidemic și pandemic. Strategiile de testare și raportare ar trebui să fie corelate cu supravegherea genomică și evaluarea fenotipică, pentru a detecta și analiza noi variante ale virusului.
Organizația îndeamnă statele-membre să continue să raporteze datele legate de spitalizări, internări la terapie intensivă și decese, acestea fiind indicatorii principali folosiți pentru a măsura impactul pandemiei. Aceste date sunt mult mai relevante decât raportarea cazurilor individuale, în condițiile în care testarea masivă nu mai este la același nivel ca în trecut.
Pe lângă gestionarea situației actuale, OMS subliniază că întărirea sistemelor de monitorizare și răspuns la COVID-19 va contribui la o mai bună pregătire în fața altor agenți patogeni respiratori emergenți sau reemergenți. Organizația încurajează statele-membre să își păstreze capacitatea operațională pentru a face față unor posibile creșteri ale numărului de cazuri și să exploreze metode inovative și colaborative de lucru.
Chiar dacă strategiile naționale de testare s-au ajustat pe fondul scăderii impactului COVID-19, OMS subliniază că testarea pentru SARS-CoV-2 trebuie să continue, dar într-un mod strategic. În plus, testarea ar trebui integrată în sistemele de supraveghere pe termen lung pentru patogeni respiratori, cum ar fi virusul gripal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu