Peste o jumătate de milion de persoane, printre care aproximativ 70.000 de copii, nu au primit dreptul de a continua să trăiască pe teritoriul Regatului Unit după Brexit, indică datele Ministerului de Interne de la Londra, publicate joi de Press Association, scrie Agerpres.
Un număr de 1,8 milioane de persoane au subscris până la finalul lunii septembrie la schema de înregistrare a statutului.
Mai puţin de un milion de persoane (929.580) au primit statutul care le conferă permisiunea permanentă deplină de a trăi şi de a lucra în Regatul Unit după Brexit.
Din totalul solicitărilor, 14% (254.810) au fost făcute de copii, 116.890 primind răspuns favorabil. Un număr de 70.390 de copii nu au primit dreptul permanent de a trăi în Regatul Unit post-Brexit.
Din totalul cererilor, 92% au fost făcute de persoane care trăiesc în Anglia, 5% în Scoţia, 2% în Ţara Galilor şi 1% în Irlanda de Nord.
Cetăţenii polonezi şi români se află în mod constant printre solicitanţii cei mai numeroşi din interiorul Regatului Unit, arată raportul publicat de Ministerul de Interne de la Londra.
Luna trecută, ministrul britanic pentru securitate Brandon Lewis a indicat că cetăţenii UE ar putea fi deportaţi dacă ei nu subscriu la schema de înregistrare a statutului până la data-limită.
Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de înregistrat (settled status), în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent.
Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 în eventualitatea unui Brexit fără acord.A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News