Iarna, organismul are nevoie de o altă alimentație pentru a se menține la un nivel optim. Nutriționistul Doina Iosif ne dezvăluie care este secretul întăririi sistemului imunitar în sezonul rece și spulberă orice mit cu privire la dietele intens mediatizate.
'’Pe timpul iernii, datorită frigului avem nevoie de o altă alimentație, care în primul rând trebuie să ne mențină un sistem imunitar cât mai ridicat. Acesta este cel care luptă pentru noi împotriva bolilor (gripă, răceală, viroze). Un al doilea aspect este acela de a menține temperatura corpului cât mai constantă în această perioadă, procesul de termoreglare al organismului, care este și el responsabil pentru un plus de consum.
Pentru a menține sistemul imunitar la un nivel optim avem nevoie de o alimentație echilibrată, aceasta însemnând o alimentație bazată pe proteine, lipide și carbohidrați. Proteinele pot fi vegetale (pentru persoanele care țin post sau sunt vegetariene) cum ar fi mazărea, fasolea, lintea, năutul, ciupercile, dar și proteină de origine animală. Fructele și legumele vin cu un aport bogat de vitamine, minerale și fibre. Grăsimi, atât vegetale cât și animale, dar de calitate, care pot proveni din pește (macrou, somn, crap, somon), dar și din oleaginoase (măsline, nuci, semințe de dovleac, migdale), acestea fiind și surse bogate de carbohidrați.
Secretul este echilibrul combinațiilor și nu neapărat o dietă. Din punctul meu de vedere, acestea sunt secretele: moderația și echilibrul. Regimul alimentar să rămână ca o soluție la care apelăm atunci când avem nevoie, nu pentru că a venit iarna. Recomand supele și ciorbițele care sunt calde. Mai mult de atât, nu sunt alimente greoaie pentru digestie, ele având în compoziție apă, legume și probabil puțină carne., a explicat Doina Iosif, CEO & Founder Studio Pilates Doina Iosif, pentru DC News.
Ce alimentație trebuie exclusă
Pe de altă parte, alimentele pe care ar trebui să le excludem sunt acelea care ne fac rău și asta nu numai pe timp de iarnă, ci tot timpul, în toate anotimpurile. Fiecare persoană în parte este unică, de aceea eu nu sunt de acord cu acele diete care sunt intens mediatizate, ca și când reprezintă o formulă magică și ar trebui să funcționeze pentru toată lumea la fel. Noi ne modificăm de la o zi la alta, de la o lună la alta, de la un an la altul, iar nevoile noastre nu mai corespund la fel ca în urmă cu ceva timp. Dacă ar fi ceva la care ar trebui să avem grijă și atenție într-un mod sporit pe perioada de iarnă, acelea sunt grăsimile și în special, grăsimile de origine animală.
Altă recomandare ar fi aceea de a elimina, pe cât este posibil, alimentele foarte procesate, care nu sunt neapărat sănătoase, de cele mai multe ori acestea reprezintă pentru organism doar o sursă de carbohidrați cu absorbție rapidă, ceea ce înseamnă că organismul va consuma doar o parte, restul devenind depozite, respectiv grăsime.’’, a afirmat Doina Iosif.
Importanța hidratării corecte a organismului
Trebuie să ne hidratăm tot timpul. Și când spun hidratare, trebuie să privim cu foarte multă responsabilitate și atenție acest aspect. Avem nevoie de apă. Organismul nostru este aproximativ 70% apă. Apa este cea mai bună băutură din lume și are efecte benefice extraordinare asupra organismului.
Atunci când ne hidratăm corespunzător, pielea își păstrează elasticitatea și fermitatea, fluxul sanguin asigură oxigenarea creierului, ceea ce previne cefaleea, plămânii lucrează la parametrii mai ridicați, sistemul limfatic elimină toxinele mai eficient, nu apare constipația, corpul rămâne sănătos, transportul nutrienților către celule se efectuează optim.
Să ne gândim numai că fără mâncare s-a demonstrat științific că se poate rezista foarte mult timp, 30-40 de zile, dar fără apă, mult mai puțin. Apa este elixirul vieții. Eu recomand consumul de apă, în măsura hidratării optime a organismului fiecăruia.’’, a adăugat Doina Iosif.
Gestionarea alimentației în perioada sărbătorilor
Noi, românii, avem o cultură gastronomică foarte bogată, dar și cu foarte multe influențe din alte țări. Noi sărbătorim cu foarte multă mâncare orice eveniment din viața noastră, iar sărbătorile reprezintă un prilej de a umple mesele. Pentru că este sărbătoare, organismul nu are nevoie de mai multă hrană, ba poate dimpotrivă, mai puțină.
Combinarea alimentelor în perioada de iarnă este foarte importantă. Gândiți-vă ce se întâmplă cu o digestie și în cât timp se realizează o digestie la o persoană care a consumat la aceeași masă sarmale, salată de boeuf, friptură și cozonac. Aceste alimente sunt gustoase, într-adevăr, dar fiecare ar trebui să reprezinte o masă în sine și nu combinate.’’, a afirmat pentru DC News doamna Nutriționist Doina Iosif.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu