Nutriționistul Pablo Ojeda a dezvăluit trucurile pentru a slăbi fără a pune în pericol sănătatea.
Dacă obiectivul este să pierdem în greutate, este esențial să urmăm procesul conform indicațiilor profesioniștilor din domeniul sănătății. Trebuie să ținem întotdeauna cont de faptul că nu există diete miraculoase și că alimentația este baza stării noastre generale de sănătate. Dorința de a slăbi cu orice preț poate duce la tulburări de alimentație, una dintre bolile cronice cele mai frecvente în rândul tinerilor. Nutriționistul Pablo Ojeda a dezvăluit avantajele și contraindicațiile uneia dintre cele mai populare tehnici de pierdere în greutate în prezent.
În emisiunea „Más vale tarde” difuzată pe La Sexta, colaboratorul și expertul în nutriție Pablo Ojeda a răspuns întrebărilor telespectatorilor cu privire la metoda de slăbit controversată, postul intermitent. În cadrul rubricii sale „Întreabă-l pe Ojeda”, expertul a abordat în profunzime acest subiect.
În primul rând, el a subliniat că, deși există dovezi științifice că postul intermitent favorizează pierderea în greutate, nu toată lumea îl poate practica, deoarece ar putea cauza probleme grave de sănătate dacă nu este realizat corect. Trebuie să se țină cont de caracteristicile individuale ale persoanei, cum ar fi greutatea, vârsta, activitatea fizică, genul, starea emoțională și condițiile de mediu, printre altele.
Pe de altă parte, Ojeda a punctat că primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care dorește să slăbească este să învețe să mănânce corect și să încorporeze în rutina sa aportul necesar de nutrienți prin consumul unei cantități mari de alimente proaspete și de calitate. Conform OMS, un adult sănătos trebuie să consume între 1.600 și 2.400 de calorii zilnic.
Postul intermitent este una dintre cele mai populare și controversate tehnici de slăbire din prezent, care constă în perioade prelungite de post pe parcursul zilei, în care se poate consuma doar apă sau băuturi neîndulcite. Principala problemă a acestei metode este nerespectarea timpilor stabiliți sau prelungirea perioadei de post, crezând eronat că astfel se pierde în greutate mai rapid.
Conform lui Ojeda, cea mai eficientă formă de post intermitent este numită 16/8. Aceasta presupune a posti timp de 16 ore și a consuma alimente în celelalte 8 ore, asigurându-ne că în această ultimă perioadă ingerăm caloriile și nutrienții necesari.
După cum am menționat deja, dacă nu avem condițiile adecvate pentru a practica acest tip de regim și ne angajăm în el fără supravegherea unui profesionist, postul intermitent poate reprezenta un mare pericol pentru starea generală de sănătate.
În primul rând, este foarte probabil ca în timp să inducă o stare de anxietate care să ducă la consum excesiv de alimente, având un efect opus slăbirii și care se numește foame emoțională. Pe de altă parte, postul intermitent poate provoca amețeli, scăderi ale nivelului de zahăr din sânge, migrene și insomnie, determinând o pierdere semnificativă a calității vieții, în care nu se dispune de energia necesară pentru a îndeplini activitățile zilnice.
Diareea este și ea un alt efect secundar comun în cazul unor persoane care practică așa-numitul post intermitent, asociat, în majoritatea cazurilor, cu o scădere semnificativă a nivelurilor de insulină. Pe de altă parte, consumul redus de calorii poate duce la o pierdere de masă musculară, ceea ce va îngreuna eforturile de pierdere în greutate pe termen lung, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci