Un obiect spațial de 10 milioane de ori mai strălucitor decât Soarele pare să sfideze legile fizicii / video

Sursă: Unsplash
Sursă: Unsplash

Oamenii de știință au rămas uluiți de un obiect spațial misterios atât de strălucitor încât fizica spune că ar fi trebuit să explodeze.

NASA a urmărit așa-numitele surse de raze X ultraluminoase, fascicule care pot fi de 10 milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele, pentru a înțelege cum funcționează, scrie Science Alert.

Acestea sunt imposibile în teorie, deoarece încalcă limita Eddington, o regulă a astrofizicii care spune cât de strălucitor poate fi un obiect înainte de a exploda.

Un nou studiu confirmă categoric că M82 X-2, un ULX (sursă ultraluminoasă de raze X) aflat la 12 milioane de ani lumină distanță, este la fel de strălucitor precum sugera o observație anterioară.

Principiul din spatele regulii lui Arthur Eddington este simplu. Luminozitatea la această scară provine numai din material - cum ar fi praful rămășițelor planetelor în dezintegrare - care cade în interior către un obiect masiv, cum ar fi o gaură neagră sau o stea moartă.

Pe măsură ce este atras de gravitația intensă a obiectului, materialul se încălzește și radiază lumină. Cu cât mai multă materie cade spre obiect, cu atât este mai strălucitoare.

Totuși, la un moment dat este atrasă atât de multă materie atrasă încât radiația pe care o emite ar trebui să poată copleși puterea gravitației de la obiectul masiv. Asta înseamnă că, într-un anumit moment, radiația din materie ar trebui să o împingă și să nu mai cadă spre interior. Dar dacă nu cade, materia nu ar trebui să radieze, ceea ce înseamnă că obiectul nu ar trebui să fie atât de strălucitor, mai spune regula Eddington.

M82 X-2 realizează imposibilul

Din cauza limitei Eddington, oamenii de știință s-au întrebat dacă luminozitatea ULX a fost într-adevăr cauzată de cantități enorme de material care au căzut în el.

O teorie, de exemplu, este că vânturile cosmice puternice au concentrat tot materialul într-un con. În această teorie, conul ar fi îndreptat spre Pământ, ceea ce ar crea un fascicul de lumină care ne-ar părea mult mai strălucitor decât dacă materialul ar fi împrăștiat uniform în jurul ULX.

Dar un nou studiu care analizează M82 X-2, un ULX provocat de o stea neutronică pulsatorie din galaxia Messier 82, a infirmat teoria conurilor. 

Analiza, publicată în The Astrophysical Journal în aprilie, a constatat că M82 X-2 a extras aproximativ 9 miliarde de miliarde de tone de material pe an de la o stea vecină, sau de aproximativ 1,5 ori masa Pământului, se arată într-un comunicat NASA.

De asemenea, o altă explicație a devenit teoria principală pentru a explica ULX-urile. Și este și mai bizar.

În această teorie, câmpuri magnetice superputernice ies din steaua neutronică. Acestea ar fi atât de puternice încât ar strivi atomii materiei care cad în stea, transformând forma acestor atomi dintr-o sferă într-un șir alungit, se arată în declarația NASA.

În acest caz, radiațiile care provin de la acești atomi striviți ar avea dificultate în a împinge materia departe, explicând de ce atât de multă materie ar putea cădea în stea fără a exploda.

Problema este că nu vom putea testa niciodată această teorie pe Pământ. Aceste câmpuri magnetice teoretice ar trebui să fie atât de puternice încât niciun magnet de pe Pământ să nu le poată reproduce.

„Aceasta este frumusețea astronomiei. Observând cerul, ne extindem capacitatea de a investiga modul în care funcționează universul. Pe de altă parte, nu putem cu adevărat să punem la punct experimente pentru a obține răspunsuri rapide”, a spus Matteo Bachetti, autor al studiului și astrofizician.

„Trebuie să așteptăm ca universul să ne arate secretele”, a continuat el.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel