Potrivit speakerului Dumei de Stat din Rusia, Vyachelav Volodin, rușii care părăsesc țara și susțin Ucraina ar trebui trimiși într-o regiune din Extremul Orient rus, cunoscută pentru lagărele de prizonieri Gulag din era lui Stalin, în cazul în care se întorc vreodată în Rusia, scrie Reuters.
Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 și campania de mobilizare ulterioară au determinat cel puțin câteva sute de mii de ruși să-și părăsească țara, însă nu se știe cu exactitate câți au plecat.
Războiul a transformat Rusia într-un loc mult mai tensionat: disidenții au fost închiși, televiziunea de stat discută periodic despre atacuri nucleare împotriva Occidentului, iar unii politicieni au propus măsuri distopice.
Vyachelav Volodin, speakerul Dumei de Stat, a declarat marți că cei care au părăsit Rusia și au sărbătorit atacurile cu drone și rachete ale Ucrainei împotriva țării lor trebuie să știe că nu mai sunt bineveniți în patria lor.
"Ceilalți care au părăsit țara și au comis acte dezgustătoare, bucurându-se de atacurile teroriste asupra Federației Ruse, ar trebui să realizeze că nimeni nu îi mai așteaptă aici - dar dacă se întorc, atunci pentru ei va fi asigurat Magadanul", a spus Volodin.
Pentru ruși, Magadanul este echivalentul Gulagului - o serie de lagăre de muncă forțată în care rușii au fost închiși sub conducerea dictatorului sovietic Iosif Stalin.
Se estimează că aproximativ 800.000 de persoane au trecut prin lagărele din Magadan între 1932 - cu șapte ani înainte de fondarea oficială a orașului - și mijlocul anilor 1950.
În total, aproximativ 18 milioane de oameni au trecut prin Gulagul sovietic, care a fost imortalizat de romancierul rus Alexander Soljenițîn - el însuși supraviețuitor al detenției acolo - în "Arhipelagul Gulag". Cartea sa a fost interzisă în Uniunea Sovietică după publicarea ei în 1973, în Occident.
Comentariul integral al lui Volodin a fost publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către serviciul de presă al Dumei de Stat.
Postarea a stârnit o combinație de sarcasm resemnat, apeluri pentru ca politicienii ruși să pună cu adevărat în practică cuvintele lor și și un pic de umor. Un răspuns anonim la postarea de pe Telegram sugera că regiunea Magadan, o zonă vastă și slab populată, s-ar putea să nu facă față unui asemenea flux, așa că noii veniți ar trebui puși să construiască un oraș nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu