Șeful Agenției Federale de Rețea din Germania trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de gaz și a prețurilor care vor trimite „unde de șoc în toată țara”.
Lipsa gazului și prețurile ridicate vor trimite „unde de șoc prin țară”, ceea ce va duce la reducerea căldurii pentru chiriași și la falimentele larg răspândite ale companiilor, a avertizat Klaus Müller, șeful Agenției Federale de Rețea din Germania, care este biroul de reglementare pentru electricitate, gaze, telecomunicații, servicii poștale și piețe feroviare.
Müller descrie o imagine sumbră despre criză într-un interviu pentru ziarul german Rheinische Post, spunând că „va trimite unde de șoc în toată țara. Băncile își vor intensifica afacerile cu împrumuturi în rate, iar companiile aflate în dificultate vor cădea în insolvență.”
Biroul lui Müller, care este o agenție federală deținută de Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice, are o viziune asupra situației economice din Germania și, de asemenea, o perspectivă specială asupra modului în care condițiile economice se vor dezvolta în viitor.
Müller spune că se așteaptă ca prețurile gazelor să continue să crească, ceea ce va duce la creșterea inflației cu mult peste așteptări. El avertizează, de asemenea, că va exista o lipsă dramatică de gaz în timpul iernii, ceea ce ar putea determina proprietarii să reducă încălzirea pentru a economisi energie. La rândul lor, germanii ar putea fi nevoiți să locuiască în apartamente mai reci.
Într-un semn că guvernul german operează sub ipoteza că o potențială criză s-ar putea dezvolta în timpul iernii, deja se vorbește despre o potențială scădere a necesarului de încălzire pentru proprietari.
„Legea locației prevede că proprietarul trebuie să regleze sistemul de încălzire în perioada de încălzire astfel încât temperatura minimă să scadă între 20 și 22 de grade Celsius. Guvernul ar putea reduce temporar cerințele de încălzire pentru proprietari. Discutăm despre asta cu politicienii”, a spus Müller.
Guvernul a determinat deja întreprinderile și cetățenii să-și reducă consumul de energie, dar această presiune ar putea veni sub forma unor noi legi și reglementări în viitor. Deși Germania a susținut o interdicție generală a importurilor de petrol rusesc, țara este foarte dependentă de gazele naturale din Rusia. Dacă Rusia ar reduce gazul în lunile critice de iarnă sau chiar ar restricționa livrările, ar putea duce la daune critice asupra economiei germane, un scenariu despre care au avertizat deja experții în energie.
Germanii nu numai că vor avea temperaturi mai scăzute în apartamentele lor, dar companiile se vor confrunta și cu falimente în masă, a spus Müller. Totuși, acesta a spus că politicile guvernamentale ar putea ajuta la atenuarea pierderilor financiare și la menținerea aprovizionării critice cu gaze. El a spus că vrea să încurajeze companiile să economisească gazul printr-o schemă de bonusuri.
„Vrem să stabilim mecanisme de recompensare a companiilor care renunță voluntar la cotele de gaze cu o primă. Este întotdeauna mai bine atunci când ajustările se fac prin prețuri, mai degrabă decât prin intervenția directă a statului.”
Müller este, de asemenea, pesimist cu privire la tendințele prețurilor în Germania și se așteaptă ca situația să se deterioreze.
„Prețurile gazelor pentru gospodăriile private au crescut deja față de perioada antebelică. Poate exista o surpriză urâtă pentru chiriași dacă sunt datorate plăți”, a spus el, referindu-se la faptul că mulți germani primesc facturi surpriză la sfârșitul unui ciclu de facturare dacă prețurile la energie cresc, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci