Un oftalmolog a dezvăluit care sunt cele cinci obiceiuri zilnice care îți pot afecta vederea

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Fără să ne dăm seama, anumite gesturi pe care le facem pot afecta negativ calitatea vederii noastre. Cu ajutorul doctorului Carlos Fernández-Vega, vom descoperi acele obiceiuri nerecomandate.

Vederea este unul dintre cele mai prețioase simțuri, și totuși, de obicei, nu îi acordăm atenția cuvenită, deoarece își îndeplinește funcția 'fără să se plângă'. Dar, bineînțeles, acest lucru se poate schimba brusc, așa că este întotdeauna mai bine să prevenim decât să tratăm.

Pentru a menține o sănătate vizuală corectă, evitând pe cât posibil toate acele gesturi cotidiene care pot afecta vederea fără să ne dăm seama, 20minutos a realizat un interviu cu doctorul Carlos Fernández-Vega González, oftalmolog la Institutul Oftalmologic Fernández-Vega.

Cititul în lumină slabă sau în întuneric, un obicei prost

Cititul în lumină slabă poate favoriza creșterea miopiei la persoanele tinere. Deși acest obicei nu cauzează daune permanente ochilor, poate provoca oboseală oculară și poate îngreuna lectura. Ca măsură de prevenire, se recomandă utilizarea unei iluminări bune, cu lumini reci sau albe. De asemenea, dacă suntem în aer liber și lumina solară ne lovește direct ochii, este preferabil să purtăm ochelari de soare, șapcă sau pălărie cu boruri largi pentru a evita daunele cauzate de razele UV.

Atenție la frecarea constantă a ochilor!

Când ne frecăm ochii, riscăm să contractăm infecții oculare precum conjunctivita sau blefarita, deoarece bacteriile de pe mâinile noastre pot intra în contact cu ochii.

În plus, frecarea excesivă a ochilor exercită o presiune care poate provoca o deformare progresivă a corneei, schimbând forma curbei și deteriorând țesutul subțire al acesteia.

Transformarea unei cornee sferice într-una conică contribuie la apariția keratoconului, o patologie oculară care cauzează o vedere neclară și distorsionată a imaginilor, ceea ce duce la o diminuare a vederii.

De asemenea, frecarea ochilor poate crește riscul de desprindere a retinei, în special la pacienții cu afecțiuni ale retinei, cum ar fi miopia mare.

Fumezi? Ai putea agrava anumite probleme oculare!

Tutunul are, de asemenea, efecte nocive asupra sănătății vizuale. Persoanele care fumează au o probabilitate mai mare de a suferi de ochi uscat și cataractă. În plus, tutunul crește factorii de risc pentru glaucom, o boală silențioasă care este prima cauză de orbire ireversibilă în lume.

De asemenea, studiile arată că fumătorii au o probabilitate mai mare de a dezvolta degenerescență maculară asociată cu vârsta (DMAE), comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată. Această patologie constă într-o deteriorare progresivă a vederii centrale, cauzând vedere neclară și distorsionată.

A nu purta ochelari de soare omologați când ne expunem la soare, o neglijență foarte frecventă

Utilizarea ochelarilor de soare nu este doar o chestiune de modă, deoarece aceștia sunt esențiali pentru protejarea ochilor de razele ultraviolete (UV), nu doar vara, ci pe tot parcursul anului.

Razele UV afectează țesuturile de la suprafața ochiului, corneea și cristalinul, ceea ce pe termen lung poate favoriza dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare. În plus, poate duce la fotocheratită, cauzată de reflexia soarelui în apă, nisip și zăpadă.

Trebuie să ținem cont de faptul că ochelarii de soare mai închiși la culoare nu sunt sinonimi cu o protecție UV mai mare, așa că este necesar să verificăm dacă sunt omologați și dacă filtrul solar este adecvat. De asemenea, ne putem proteja folosind o pălărie cu boruri largi și evitând lumina solară intensă în timpul amiezii și după-amiezii.

Igiena ochilor există și trebuie practicată

Ochii necesită o atenție specială, iar o curățenie corectă este fundamentală pentru a asigura o sănătate oculară bună. 

În ceea ce privește utilizarea machiajului pentru ochi, este mai bine să folosim mărci de încredere și de calitate demonstrată. Nu aplicăm machiaj în interiorul ochilor și, în special, nu împărțim machiajul sau ustensilele cu alte persoane, pentru a evita riscurile de contaminare sau infecții. De asemenea, este important să realizăm o curățare zilnică bună cu produse blânde pentru piele, deoarece este o zonă delicată, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel