Un oraș din China, temperaturi de vară în mijlocul lui noiembrie: A fost doborât un record de căldură de 30 de ani

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Temperaturile din oraș nu reușesc să scadă sub nivelul folosit de serviciul meteorologic pentru a marca schimbarea sezonului.

Unul dintre cele mai mari orașe din China este încă oficial în vară, deși suntem în mijlocul lunii noiembrie, deoarece temperaturile nu au scăzut sub pragul necesar pentru a marca schimbarea sezonului.

În această săptămână, Guangzhou, un oraș fierbinte și umed cu aproape 19 milioane de locuitori, situat în provincia Guangdong din sudul Chinei, a doborât un record de căldură de trei decenii, potrivit serviciului meteorologic local. Până miercuri, orașul a înregistrat 235 de zile de vară, depășind sezonul din 1994, care a avut 234 de zile.

Guangzhou a fost lovit de un tornadă care a ucis cel puțin cinci persoane și a rănit zeci de altele

Serviciul meteorologic din Guangdong asociază schimbarea sezonului cu temperatura, nu cu data calendaristică. Toamna este considerată începută atunci când temperatura medie pe parcursul a cinci zile scade sub 22°C. Sezonul începe de obicei în jurul datei de 9 noiembrie, dar se preconizează că temperaturile vor rămâne la niveluri de vară până cel puțin pe 18 noiembrie, conform unei declarații publicate pe contul de WeChat al guvernului provincial. Anul acesta, vara a început pe 23 martie.

Ai Hui, un inginer senior la Centrul Meteorologic pentru Climă și Agricultură din Guangzhou, a fost citat în mass-media de stat chineză spunând că motivul pentru vara prelungită a fost slăbirea presiunii din partea anticiclonicului siberian, o masă uriașă de aer rece și uscat care influențează modelele meteorologice din emisfera nordică, care a fost neobișnuit de slabă în acest an. Acest lucru a însemnat că vânturile reci au bătut mai puțin prin Guangzhou. Temperatura medie a orașului este în prezent de 24,9°C, cu 1,2°C mai mult decât media istorică.

În aprilie, Guangzhou a fost lovit de un tornadă care a ucis cel puțin cinci persoane și a rănit zeci de altele. Provincia a mai fost afectată și de inundații severe.

Cel puțin o 15 dintre cele mai grave evenimente din ultima decadă ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om

Evenimentele meteorologice extreme au devenit mai frecvente în China în ultimii ani, secetele, inundațiile și valurile de căldură punând presiune pe infrastructură, în special pe rețelele de electricitate.

Analizele au arătat că schimbările climatice provocate de om accelerează fenomenele meteorologice extreme la nivel global, generând dezastre mai frecvente și mai mortale, de la valuri de căldură la inundații și incendii de vegetație. Cel puțin o 15 dintre cele mai grave evenimente din ultima decadă ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.

În 2022, un val de căldură prelungită a determinat un consum record de energie electrică în orașele din China, inclusiv Guangzhou, pe măsură ce oamenii și afacerile au utilizat aparatele de aer condiționat la niveluri maxime pentru a rămâne răcoriți. Acest lucru a dus la întreruperi majore ale alimentării cu energie.

Conducătorii Chinei sunt acum extrem de îngrijorați de securitatea energetică, iar analiștii se tem că acest lucru încetinește procesul țării de reducere a dependenței de cărbune. Instalarea record de energie regenerabilă în China a fost considerată una dintre cele mai optimiste evoluții în ceea ce privește acțiunile globale împotriva schimbărilor climatice, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel