Lutsk, un oraș cu o populație de peste 200.000 de locuitori din Ucraina, înainte de izbucnirea conflictului, a fost în aceste zile țința bombardamentelor rusești, ca parte a războiului cumplit de la granițele noastre.
Orașul Lutsk din Ucraina s-a înfrățit cu Municipiul Alba Iulia în anul 2016. Documentul a fost semnat de primarii de atunci, Mircea Hava și Nikolay Romaniuk, în Sala Unirii din Alba Iulia. Potrivit ziarulunirea.ro, orașul ucrainean a fost greu încercat în ultimele zile de atacurile aeriene și bombardamentele lansate de forțele armate ruse. Cele două orașe promiteau atunci că vor ”acorda o atenție deosebită colaborării între întreprinderile mici și mijlocii și vor participa la târguri și expoziții organizate în cele două state” însă în realitate, după acord, cele două administrații nu au mai făcut nimic semnificativ. Presa internațională a scris pe larg despre ce se întâmplă la Lutsk, un oraș cu 200.000 de locuitori. Orașul se află la aproximativ 90 de kilometri de Polonia și la aproximativ 150 de kilometri de România. ”Bărbați în camuflaj, întăriți în luptă, au lăcrimat în timp ce un cor ortodox ucrainean a cântat o slujbă de înmormântare bântuitoare. Un bărbat l-a îmbrățișat pe altul, în timp ce lacrimile îi curgeau în ochi." este descrisă situația din Lutsk.
Filmări surprinse de o echipă BBC arată „bile de foc”, cum le numesc localnicii, deasupra cerului orașului Lutsk. Un câmp aerian fost, de asemeni, bombardat. Un lucru curios este faptul că, deși orașul Lutsk apare pe panoul orașelor înfrațite cu municipiul Alba Iulia, numele său nu apare pe lista de pe site-ul oficial al primăriei, el fiind singurul din listă care nu este prezent.
Clipul poate fi vizionat aici:
NATO se aşteaptă ca luptele şi criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, relatează DPA. „Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile şi distrugerile necugetate comise de forţele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferinţă şi mai mare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. El i-a cerut din nou preşedintelui Vladimir Putin „să oprească războiul, să retragă toate trupele şi să accepte diplomaţia”, scrie agerpres.ro. Stoltenberg a respins acuzaţiile guvernului rus că SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice.
Articolul integral AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News