”Casa celor mai întunecate sentimente”: Un organ indispensabil și crucial pentru supraviețuirea noastră

Sursa Foto YouTube Vibelearning
Sursa Foto YouTube Vibelearning

Pentru Platon, de exemplu, a fost casa celor mai întunecate sentimente și chiar Talmudul, textul sacru al iudaismului, îl indică drept sediul mâniei. 

 

Publicitate

Este vorba despre ficat care reprezintă cea mai mare glandă din corpul uman, cântărind peste 1,5 kg și îndeplinind funcții esențiale pentru sănătatea noastră.

Sângele care părăsește stomacul și intestinele nu ajunge direct în sângele venos pentru a ajunge la inimă, ci este direcționat către ficat printr-o rețea extrem de densă de vase de sânge minuscule numite capilare, care în cele din urmă se unesc cu vena portă.

Ficatul funcționează ca un filtru, eliminând și purificând substanțele nocive din sânge din ambele surse, reținând în același timp nutrienții necesari procesului metabolic.

Ulterior, nutrienții sunt stocați și utilizați pentru a produce energie și căldură, înainte de a fi eliberați în fluxul sanguin prin venele hepatice și vena cavă și distribuiți în tot organismul.

Această glandă minunată îndeplinește o funcție metabolică neîntreruptă, iar activitatea ei produce și căldură, contribuind la menținerea temperaturii corpului.

Ficatul este o fabrică chimică sofisticată care lucrează în tăcere în corpul nostru. Este un organ puternic și, de asemenea, capabil să se vindece singur... în anumite limite.

Ficatul în istoria civilizațiilor umane

Pentru Platon, de exemplu, a fost casa celor mai întunecate sentimente și chiar Talmudul, textul sacru al iudaismului, îl indică drept sediul mâniei. Pentru perși și hinduși, în schimb, era simbolul curajului. În timp ce în Roma antică, haruspicii o scrutau pentru a prezice viitorul. Cu toate acestea, în ciuda importanței pe care a avut-o în culturile trecute, astăzi acest organ este aproape uitat.

Totul despre ficat

Ficatul este un organ crucial pentru supraviețuirea noastră, comparabil ca importanță cu inima, plămânii și alte organe vitale. Se estimează că există cel puțin 500 de procese biochimice în ficat care sunt esențiale pentru ca organismul nostru să funcționeze corect.

Situat în mijlocul toracelui, sub diafragmă, acest organ este ca o fabrică chimică sofisticată care îndeplinește funcții multiple: ajută la digestie, contribuie la producerea de energie din alimente, elimină substanțele toxice din organism, sintetizează proteine ​​importante și acționează și ca un depozit de substanțe utile precum vitamine, minerale si rezerve de energie.

Cântărind aproximativ un kilogram și jumătate, ficatul este cel mai mare organ al nostru după piele.

Se estimează că există aproximativ 100.000 de lobuli în ficat, fiecare dintre care conține ceea ce este necesar pentru a îndeplini toate funcțiile organului.

Regenerarea ficatului

Regenerarea ficatului este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, așa cum demonstrează mitul lui Prometeu, titanul prieten al progresului care a furat focul de la Zeus pentru a-l oferi oamenilor, potrivit Best5.

Pentru a pedepsi afrontul, regele zeilor a ordonat ca bietul om să fie legat de o stâncă și chinuit în fiecare noapte de un vultur, care i-a devorat ficatul.

Dimineața, însă, organul era deja complet regenerat și acest lucru a făcut ca tortura să fie potențial eternă (după 30 de ani, însă, Zeus l-a iertat).

În realitate, regenerarea are loc în 5-7 zile și implică o serie de mecanisme moleculare care determină celulele hepatice să ”perceapă” afectarea țesutului și să ia măsuri pentru a-l repara, declanșând o multiplicare care se oprește (nu este clar cum) când organul și-a recăpătat dimensiunea inițială.

După îndepărtarea chirurgicală a unor părți ale ficatului (de exemplu din cauza necesității de a îndepărta tumorile), s-a observat că procesul este capabil să regenereze chiar și 75% din masa organului, care apoi revine la funcționarea normală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel