Un pacient ar putea să își refolosească mâna paralizată după o operație de pionierat a chirurgilor italieni

FOTO: Freepik @gpointstudio
FOTO: Freepik @gpointstudio

O operație de pionierat poate ajuta la recuperarea mobilității mâinii paralizate a unui pacient din Italia.

Un bărbat, care a suferit un accident grav, în urma căruia a rămas cu o mână paralizată, ar putea să o folosească după ce o echipă de chirurgi din Italia i-au efectuat un transplant de nervi de la piciorul său parțial amputat, relatează Reuters.

Chirurgii de la Spitalul Municipal din Torino (CTO) au transferat o parte din nervul sciatic al bărbatului, care controla mișcarea piciorului său amputat, către plexul brahial, rețeaua de nervi care conectează măduva spinării la umăr, braț și mână.

”Este pentru prima dată când cineva transferă o componentă a nervului sciatic către plexul brahial”, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Reuters, Paolo Titolo, unul dintre chirurgii care au efectuat operația.

Marcello Gaviglio, un lucrător medical în vârstă de 55 de ani, a trebuit să i se amputeze jumătate din piciorul stâng după ce a fost lovit de o motocicletă în urmă cu cinci luni, în timp ce se deplasa la serviciu cu motoreta sa.

El a suferit leziuni grave la nivelul plexului brahial, precum și la picior, ceea ce l-a lăsat în imposibilitatea de a-și folosi ambele mâini.

Deoarece partea din nervul sciatic care îi controla piciorul stâng nu mai era necesară, aceasta a putut fi transferată în zona umărului în cadrul operației efectuate la 21 decembrie, ceea ce ar putea să-i redea mobilitatea uneia dintre mâini.

Pacientul, cinci luni de îngrijiri postoperatorii

Înainte de a se ști dacă acest lucru este posibil, Gaviglio va trebui să se supună la aproximativ 5 luni de îngrijiri postoperatorii. Deocamdată, el este încă în imposibilitatea de a-și mișca mâna în totalitate.

Operația de transfer de nervi nu este nouă, dar nu a implicat până acum mutarea unui nerv care controlează în mod normal piciorul într-o zonă care controlează mâna.

”Credem că aceasta este o operație de pionierat, deoarece dacă funcționează înseamnă că plasticitatea creierului poate controla și alte părți ale corpului la care nu ne așteptam și, de asemenea, deschide noi domenii în studiile neurologice”, a declarat Titolo.

Scopul este de a restabili ”o anumită funcție de prindere” a mâinii, care va putea apoi să ajute și cealaltă mână să facă lucruri, a adăugat el.

Procedura a fost rezultatul a patru ani de cercetare și a fost publicată în revista medicală Injury.

Gaviglio, pacientul, a declarat că nu s-a gândit prea mult la aspectul de pionierat al operației, ci doar a simțit că este o oportunitate de care ar trebui să profite.

”M-am gândit să mă bazez pe o echipă de medici foarte buni și să pot să îmi mișc din nou puțin mâna”, a spus el.

Citește și: Amputaţia, eşec sau operaţie salvatoare de viaţă? Dr. Ionuţ-Bogdan Munteanu aduce aminte de filmele de război

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel