Un pacient de cancer din SUA a ajuns să vorbească cu un accent irlandez „incontrolabil”, deși nu a fost niciodată acolo

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un pacient cu cancer din SUA a dezvoltat ceea ce cercetătorii spun că a fost un „accent irlandez incontrolabil” în timpul tratamentului, în ciuda faptului că nu a fost niciodată în Irlanda.

 

Deși sunt încă rare, cazurile de sindrom de accent străin (FAS) sunt mai frecvente la pacienții care urmează un accident vascular cerebral sau un traumatism cranian sau care au tulburări psihiatrice, potrivit experților de la Universitatea Duke din Carolina de Nord și Centrul de Cercetare Urologică din Carolina de Sud.

În timpul cercetărilor, ei au putut găsi doar două cazuri similare cu „brogue” care a evoluat la pacientul american, care era un bărbat în vârstă de 50 de ani cu cancer de prostată metastatic sensibil la hormoni. Celelalte două cazuri au apărut la femei bolnave de cancer în vârstă de 50 și 60 de ani între 2009 și 2011.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul caz de SAF descris la un pacient cu cancer de prostată și al treilea descris la un pacient cu afecțiuni maligne”, se arată în raportul, publicat în British Medical Journal, scrie The Guardian.

Unele detalii ale cazului bărbatului, inclusiv propria naționalitate, nu au fost dezvăluite. Dar cercetătorii au spus că el și-a menținut accentul irlandez pe parcursul a aproximativ 20 de luni de tratament, până la moartea sa.

Deși bărbatul locuise în Anglia la 20 de ani și avea prieteni și membri ai familiei mai îndepărtați din Irlanda, nu vizitase niciodată Irlanda și nici nu vorbise anterior cu accent irlandez.

„Nu a avut anomalii la examenul neurologic, istoric psihiatric sau RMN ale anomaliilor cerebrale la debutul simptomelor”, se spune în raport.

„În ciuda chimioterapiei, cancerul său neuroendocrin de prostată a progresat, ducând la metastaze cerebrale multifocale și o probabilă paralizie ascendentă paraneoplazică care a dus la moartea lui.”

Autorii suspectează că tulburarea neurologică paraneoplazică (PND), care se dezvoltă la unii pacienți cu cancer al căror sistem imunitar atacă părți ale creierului, măduvei spinării, nervilor sau mușchilor, a fost responsabilă.

„Accentul lui a fost incontrolabil, prezent în toate situațiile și a devenit treptat persistent”, se spune în raport.

Unii oameni care au dezvoltat SAF își recapătă accentul inițial, fie spontan, fie prin logopedie intensivă, în timp ce pentru alții schimbarea este permanentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel