Un pahar de alcool pe zi îți poate micșora creierul. „Se înrăutățește cu cât bei mai mult"

Alcoolul dăunează grav sănătăţii / Foto:Pexels
Alcoolul dăunează grav sănătăţii / Foto:Pexels

Doar o halbă de bere sau un pahar mediu de vin pe zi poate începe să micșoreze volumul total al creierului, a descoperit un nou studiu, iar daunele se agravează pe măsură ce numărul de băuturi zilnic crește.

În medie, persoanele de 50 de ani care au băut o halbă de bere pe zi în ultima lună aveau creier care părea cu doi ani mai bătrân decât cei care au băut doar jumătate dintr-o halbă, conform studiului publicat vineri în revista Nature, citat de CNN.

Creierul persoanelor de acea vârstă care spuneau că beau trei unități de alcool pe zi a avut reduceri atât de substanță albă, cât și de substanță cenușie, care arăta ca și cum ar fi adăugat 3,5 ani la vârsta creierului lor.

O unitate de alcool este de 10 mililitri sau 8 grame de alcool pur. Asta înseamnă că 25 de mililitri sau un singur shot de lichior reprezintă o unitate; o cutie de bere sau cidru reprezintă de două unități; iar un pahar standard de vin (175 mililitri) reprezintă de două unități.

Potrivit studiului, creierul celor nebăutori care au început să consume în medie o unitate de alcool pe zi a arătat echivalentul a o jumătate de an de îmbătrânire.

În comparație, consumul de patru unități de alcool pe zi a îmbătrânit creierul unei persoane cu mai mult de 10 ani.

"Nu este liniar. Se înrăutățește cu cât bei mai mult", a declarat autorul principal Remi Daviet, profesor asistent de marketing la Wisconsin School of Business de la Universitatea din Wisconsin-Madison, într-un comunicat.

„O problemă în acest studiu este că au informații despre obiceiurile oamenilor de a consuma doar pentru un an”, a spus cercetătoarea în alcool Emmanuela Gakidou, profesor de științe de măsurare a sănătății la Universitatea din Washington.

„Cred că aceasta este o limitare majoră a studiului, deoarece este probabil ca consumul cumulat de alcool de-a lungul vieții cuiva să fie asociat cu creierul, nu doar cu nivelul de consum chiar înainte de realizarea imaginilor”, a adăugat ea.

„Relația dintre alcool și sănătate este complexă, iar înțelegerea noastră a acestei relații evoluează de-a lungul timpului. Pe baza acestui studiu, nu aș trage cu adevărat concluzii definitive, dar aș spune că autorii au identificat domenii pentru cercetări ulterioare”.

Beneficiile alcoolului

Medicii obișnuiau să creadă că cantitățile moderate de alcool ar putea oferi un beneficiu pentru sănătate, în special pentru inimă și creier, dar cercetările recente au pus sub semnul întrebării această presupunere. O serie de studii au constatat că nicio cantitate de băutură nu este sănătoasă, iar Federația Mondială a Inimii a publicat recent un document de politică care spune că „nu există un nivel de consum de alcool care să fie sigur pentru sănătate”.

„Cantitățile mici de alcool sunt asociate cu beneficii pentru sănătate pentru unele afecțiuni, cum ar fi boala cardiacă ischemică și diabetul, dar dăunătoare pentru altele, cum ar fi accidentele rutiere și cancerul de sân”, a spus Gakidou, adăugând că există și alte cauze, cum ar fi un accident vascular cerebral, unde rezultatul nu este clar.

„Nu există cu adevărat un răspuns simplu pentru un anumit individ”, a spus ea. „Pe baza a ceea ce știm în acest moment, dacă cantitățile mici de alcool sunt benefice sau dăunătoare pentru o persoană depinde de starea de sănătate a acelei persoane și de profilul de risc al acesteia. ... Sunt ei mai predispuși la boli de inimă sau cancer?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel