Au apărut primele decizii de majorare a pensiilor.
Săptămâna viitoare, deciziile de majorare a pensiilor vor ajunge la pensionari, după prima etapă a recalculării. Măririle ar ajunge și la 2000 de lei. Obsevator a prezentat cazul concret al unui bărbat din București, care, după 40 de ani de muncă, va primi o pensie de 5500 de lei, înregistrând o creștere cu 2000 de lei, în procesul de recalculare, arată sursa citată.
Casa de Pensii a Sectorului 5 analizează zilnic 5000 de dosare și le trimite la Poștă. Din 61.000 de pensionari, 56.000 au pensia recalculată. "Se lucrează peste program, se lucrează şi în ture astfel încât până la final de săptămână să finalizăm acest proces de recalculare. Adică aceste decizii să fie trimise către Poşta Română, urmând ca până la 1 septembrie aceste decizii să ajungă la destinatarul final. Acest plic trebuie să ajungă personal la pensionar, deci în perioada următoare pensionarii trebuie să stea la domiciliu", spune Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii, la Antena 1. El a dat exemplul pensionarului din Sectorul 5, care va lua cu 2000 de lei mai mult: ”Un pensionar din Sectorul 5, vorbim despre o pensie în plată de 3.637 de lei care corespunde unui stagiu de cotizare de 47 ani. Respectiva persoană primeşte puncte de stabilitate. De la 3.637 ajungem la 5.605 lei, rezultând o creştere de aproape 2.000 de lei”.
De majorarea pensiilor se bucură cei care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, ei primesc bonusuri pentru fiecare an muncit în plus. De asemenea, vor beneficia de modificări substanțiale cei pensionați înainte de 2011, datorită indicelui de corecție. Un exemplu este al unui pensionar cu 44 de ani de activitate, care acum ia aproximativ 4000 de lei pensie. Din septembrie, va primi o majorare cu 1900 de lei, pensia urmând a fi majorată la 5930 de lei.
Pe baza informațiilor auzite și citite, pensionarii își calculează deja cât ar trebui să primească, în urma recalculării. "Majoritatea inechităţilor din prezent sunt din cauza faptului că a fost acel indice de corecţie şi utilizarea stagiilor complete diferite, la bărbaţi 35, la femei în funcţie de anul naşterii", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.
Pensiile urmează să crească iar de la 1 ianuarie, cu 10%. De asemenea, se vorbește și despre o a doua recalculare care va include sporurile, primele, orele suplimentare şi al 13-lea salariu. În acest caz, pensionarii au un termen de șase luni, respectiv până în februarie 2025, să depună o adeverință, dacă doresc valorificarea și includerea în pensie a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, precum primele, sporurile, acordul global, plata cu ora sau al 13-lea salariu. Adeverințele trebuie să aibă număr de înregistrare, ștampila unității, datele de identificare a persoanei care le solicită, specialitatea avută în timpul activității, denumirea sporurilor, suma primită, dar și temeiul în baza căruia s-au acordat. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu