Un pilot rus de avion de vânătoare care a lansat o rachetă în direcţia unui avion de recunoaştere britanic deasupra Mării Negre pe 29 septembrie 2022 a făcut acest lucru nu din cauza unei deficienţe tehnice, cum s-a crezut la acea vreme, ci ca urmare a unui ordin confuz pe care l-a interpretat greşit ca pe un ordin de atac, afirmă surse militare occidentale citate joi de postul BBC, preluat de agenţia EFE.
Potrivit acestor surse, comunicaţiile piloţilor ruşi interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al Forţelor aeriene britanice relevă o versiune a faptelor diferită de cea susţinută anterior de Ministerul britanic al Apărării, care iniţial a păstrat incidentul sub tăcere, fostul ministru Ben Wallace anunţându-l public abia trei săptămâni mai târziu.
Avionul de recunoaştere britanic avea la bord circa 30 de persoane şi efectua o misiune de supraveghere în spaţiul internaţional al Mării Negre când a fost interceptat de două avioane de luptă ruseşti Suhoi SU-27.
Comunicaţiile interceptate arată că unul dintre piloţii ruşi a crezut că a primit permisiunea să tragă în direcţia avionului britanic, după ce a recepţionat un ordin imprecis din partea comandantului de la sol, care a spus: 'Ai obiectivul!'.
Prin urmare, el a lansat o rachetă, care însă a trecut pe lângă avionul britanic. Dar pilotul celui de-al doilea avion de vânătoare rusesc nu a acţionat, el a înţeles că nu a fost un ordin de atac şi l-a atenţionat pe colegul său după ce acesta lansase racheta.
Într-o declaraţie acordată parlamentului de la Londra pe 20 octombrie, când a vorbit prima dată public despre incident, ministrul Wallace a spus că acesta a fost 'potenţial periculos', adăugând că acceptă explicaţiile Rusiei. 'Nu considerăm că acest incident constituie o escaladare deliberată din partea ruşilor şi analiza noastră admite că a fost o deficienţă tehnică', a spus atunci ministrul britanic.
Răspunzând postului BBC după noile dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat că această instituţie urmăreşte 'mereu să protejeze securitatea operaţiunilor noastre, să prevină o escaladare inutilă şi să menţină informat publicul şi comunitatea internaţională'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News