Un şofer din Bucureşti, aflat sub influenţa alcoolului dar şi a altor substanţe interzise, a accidentat un poliţist sâmbătă, 24 februarie.
"Colegul meu a suferit leziuni uşoare. (...) A avut leziuni în zona abdomenului, bazinului şi piciorului drept. (...) Din fericire, colegul este în afara oricui pericol. Trebuie evidenţiat comportamentul nepotrivit al conducătorului auto care a încercat să se sustragă controlului. (...) Alături de conducătorul auto se aflau alte două persoane care, din punctul nostru vedere, ar fi putut să împiedice lucrurile acestea încă de la început", a precizat Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, într-o declaraţie de presă, conform Agerpres.
Astfel, Poliţia Capitalei a decis să extindă cercetările în acest caz şi îl acuză acum pe şofer şi de ultraj, vătămare corporală, dar şi alte infracţiuni.
"Continuă cercetărilor sub coordonarea şi supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, pentru că este vorba despre o extindere a cercetărilor în acest moment - vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi modificarea urmelor acestuia, respectiv conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau sub influenţa altor substanţe", a explicat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere.
Poliţistul a fost accidentat în timpul unei acţiuni de control. După faptă, şoferul şi-a abandonat maşina şi a fugit de la locul accidentului, dar a fost prins în scurt timp. Ulterior, s-a descoperit că acesta era sub influenţa băuturilor alcoolice, dar şi a unor substanţe interzise.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a spus că astfel de fapte nu pot fi combătute doar prin sancţionare, dar şi că poliţiştii sunt plătiţi prea puţin, având în vedere că îşi pun viaţa în pericol.
"Astfel de incidente, din păcate, vor continua până când nu reuşim să ajungem ca societate (...) la un grad de conştientizare şi de educaţie care pur şi simplu să creeze un liber arbitru pentru fiecare, care să spună: "Nu, odată ce am consumat alcool, nu urc la volan şi nu drogurilor". Poliţia face eforturi şi cifrele au arătat. (...) S-au obţinut rezultate. Au fost în jur de 22.000 de permise sancţionate pentru consum de alcool, în interval de un an de zile. Vă daţi seama: 22.000, practic, de acţiuni de prevenţie. Dacă, din aceşti 22.000 de cetăţeni, poliţia ar fi scăpat 10% şi s-ar fi urcat la volan, numărul accidentelor ar fi crescut.
Nu putem să combatem acest flagel doar prin acţiuni de sancţionare. Educaţia este cheia aici şi fără un spirit civic responsabil astfel de incidente nu vor dispare, din păcate. Asta nu înseamnă că noi nu vom intensifica eforturile şi o să facem.
Am spus de multe ori că această meserie comportă riscuri, vorbeam şi de pompieri şi poliţiştii jandarmii. Este o meserie care implică riscuri, care nu e nici pe departe la acest moment remunerată corespunzător şi ştiu acest lucru. Se fac eforturi şi există înţelegere la Guvern ca în perspectivă să schimbăm şi această stare de lucru. E o meserie pe care cei mai mulţi dintre ei o practică cu mult profesionalism şi sacrificiu. Sigur că, din când în când, această imagine e zdruncinată de câte un caz în care se încalcă regulile sau deontologia profesională, dar în orice profesii există astfel de situaţii izolate. Cei mai mulţi dintre ei sunt adevăraţi profesionişti care sunt respectaţi şi de cetăţeni şi de colegi în străinătate şi de mine. (...) Şi iată un caz nefericit în care acest risc este demonstrat", a subliniat Predoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News