Un porc a fost operat remote, de la peste 9.000 de kilometri distanță

foto: Freepik
foto: Freepik

Intervențiile chirurgicale se fac și... de la distanță!

Recent, în Hong Kong, a avut loc o intervenție chirurgicală inovatoare. Un porc a fost operat de o echipă de cercetători de la ETH Zurich, Elveția, scrie IFL Science.

În timpul endoscopiei (pentru că în asta a constat intervenția) a fost introdusă o nanocameră în stomacul porcului. Nimic neobișnuit până aici, nu? Ei bine, ceea ce face acest eveniment special este faptul că operatorul care manevra camera se afla la o distanță de 9.300 de kilometri, în Zurich - aflăm din comunicatul oficial. Folosind o conexiune ultrarapidă la internet și tehnologie robotică de ultimă generație, doctorandul Alexandre Mesot a controlat endoscopul din Hong Kong de la distanță, utilizând un controler de PlayStation. El a urmărit imagini transmise în timp real pe un ecran în Elveția, cu o întârziere aproape imperceptibilă.

Deși pandemia de COVID-19 a venit la pachet cu, mai nou, beneficiile telemedicinei, mulți ar putea considera că prezența fizică a unui chirurg este indispensabilă în timpul unei intervenții. Cu toate acestea, încă din 2001 a avut loc prima operație transatlantică, marcând începutul unei serii de cercetări asupra posibilităților de chirurgie la distanță.

Operație în spațiu, controlată de pe Pământ

Într-un alt progres notabil, cercetătorii de pe Pământ au reușit să controleze un robot chirurgical pe Stația Spațială Internațională, deși distanța a fost mai mică decât cea dintre Hong Kong și Zurich. În cadrul intervenției din Hong Kong, echipa medicală a anesteziat porcul și a introdus endoscopul prin gură până în stomac, sub coordonarea de la distanță.

Endoscopul special, conceput de echipa ETH Zurich, este controlat printr-un câmp magnetic, ceea ce îi conferă o manevrabilitate și flexibilitate excepționale. Alexandre Mesot a demonstrat performanțele acestui dispozitiv la distanță, reușind să îl aducă la 180° și să preleveze mostre de țesut din peretele stomacului, evidențiind potențialul său în cadrul intervențiilor minim invazive.

Cercetările viitoare își propun să aplice tehnologia telechirurgicală în endoscopii pe pacienți umani, în special pentru diagnosticarea afecțiunilor tractului gastrointestinal. Procedura realizată pe porc a fost un succes, iar deși acesta nu era conștient de importanța momentului, a avut un rol esențial în progresul tehnologiei chirurgicale.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Advanced Intelligent Systems.

Telechirurgia, viitorul medicinei moderne?

Intervențiile chirurgicale la distanță, cunoscute și sub denumirea de telechirurgie, reprezintă o inovație medicală care permite chirurgilor să efectueze operații de la distanță, folosind sisteme robotice avansate și conexiuni de internet ultrarapide. Prin intermediul unor platforme de telerobotică, medicii controlează instrumentele chirurgicale de la sute sau chiar mii de kilometri distanță, având în timp real acces la imagini și feedback senzorial.

Prima intervenție chirurgicală de acest tip a fost realizată în 2001, cunoscută ca "operația Lindbergh", când o echipă de medici din New York a efectuat o operație de îndepărtare a vezicii biliare la un pacient din Franța. Aceasta a demonstrat pentru prima dată că telechirurgia poate funcționa eficient pe distanțe mari.

Avantajele intervențiilor chirurgicale la distanță includ:

- accesul la chirurgi specializați fără a fi nevoie de deplasare

- posibilitatea de a efectua operații în zone izolate sau cu resurse medicale limitate

- reducerea riscului de contaminare, deoarece chirurgul nu trebuie să fie fizic prezent în sala de operații.

Provocări și limitări:

- necesitatea unei conexiuni stabile și ultrarapide pentru a minimiza întârzierile.

- costurile ridicate ale echipamentelor și sistemelor robotice.

- lipsa unui control direct poate reduce feedback-ul tactil al chirurgului.

Pe măsură ce tehnologia avansează, telechirurgia are potențialul de a deveni o metodă standard pentru anumite intervenții, în special în cazuri urgente sau în zone îndepărtate sau inaccesibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel