Portretul lui Caravaggio este unul dintre puținele păstrate până în zilele noastre. A făcut parte dintr-o colecție privată, iar pentru trei luni va fi expus într-un muzeu din Roma.
Lucrarea semnată de pictorul baroc Caravaggio, care a făcut parte dintr-o colecție privată după ce a fost descoperit în urmă cu peste 60 de ani, este expus pentru prima dată în fața publicului într-un muzeu din Roma, informează Reuters.
Caravaggio, pe numele său real Michelangelo Merisi, era un maestru al tehnicii clarobscurului, prin care subiecții tablourilor sale par că prind viață. A murit în 1610, înainte să împlinească vârsta de 40 de ani, la finalul unei vieți tumultoase.
Portretul îl înfățișează pe monseniorul Maffeo Barberini, care a devenit în secolul al XVII-lea papa Urban al VIII-lea, un mare protector al artelor, printre protejații săi numărându-se și sculptorul și arhitectul Gian Lorenzo Bernini. Tabloul i-a fost atribuit lui Caravaggio în anul 1963.
”Din acel moment, nu a fost văzut în niciun muzeu, nu a fost împrumutat niciunei expoziții, așa că este prima oară”, a declarat vineri Thomas Clement Salomon, directorul Galeriilor Naționale de Artă Antică din Roma.
De altfel, portretul monseniorului Barberini este unul dintre puținele portrete de Caravaggio care s-au păstrat până în zilele noastre, întrucât marea lor majoritate s-au pierdut de-a lungul timpului sau au fost distruse. Tabloul va fi expus în perioada 23 noiembrie 2024 - 23 februarie 2025, a precizat muzeul italian.
”Doar foarte puțini specialiști au avut șansa, începând din anii 1960, să îl vadă pe viu, iar una este să cunoști o pictură din fotografii și alta să o vezi personal și să-i înțelegi calitatea, forța aproape magnetică”, a declarat curatoarea Paola Nicita.
Portretul lui Barberini, care a fost pictat la începutul secolului al XVII-lea, îl înfățișează pe viitorul papă, care și-a început pontificatul în 1623, stând jos și părând să dea ordine cu mâna dreaptă.
Muzeul care expune tabloul este găzduit de Palazzo Barberini, construit în timpul pontificatului lui Urban al VIII-lea de Bernini și de arhitectul baroc Carlo Maderno. Construcția a rămas în proprietatea familiei Barberini până după cel de-Al Doilea Război Mondial, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci