Un preot din Slovenia, acuzat pentru abuz sexual și psihologic, a fost acceptat într-o dieceză. ”Beneficiază de aceleaşi drepturi”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Preotul a fost acceptat în dieceza de Koper.

Un influent preot şi artist sloven acuzat că a abuzat sexual şi psihologic femei timp de circa 30 de ani s-a alăturat unei dieceze din ţara sa natală după ce a fost expulzat din ordinul iezuit în luna iunie.

Marko Rupnik, în vârstă de 68 de ani, "a fost acceptat în dieceza de Koper în luna august", a indicat circumscripţia ecleziastică a acestui oraş portuar de la Marea Adriatică într-o declaraţie trimisă joi AFP, confirmând informaţii apărute pe site-urile catolice.

Decizia a fost luată "pe baza cererii sale" şi a faptului că el "nu a făcut obiectul niciunei condamnări în justiţie", a explicat dieceza.

"Atât timp cât nu a fost sancţionat de un tribunal, el beneficiază de aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca orice alt preot", a adăugat aceasta.

"Din momentul în care nu mai este iezuit, el devine un preot diecezan şi depinde prin urmare de episcopul său. Din moment ce nu este condamnat, episcopul poate decide să-l primească", a comentat o sursă intervievată de AFP la Roma, care a precizat că nu ştie dacă Vaticanul este "la curent" cu această situaţie.

Acest teolog şi mozaicar de renume mondial, ale cărui opere pot fi văzute la Lourdes, Fatima şi Washington, a fost demis în iunie din ordinul iezuit, din care face parte şi papa Francisc.

El este suspectat de "abuzuri spirituale, psihologice şi sexuale" asupra unor femei adulte, inclusiv călugăriţe, între jumătatea anilor '80 şi 2018, un caz care a zguduit Biserica Catolică.

O anchetă a fost deschisă la sfârşitul anului 2022, sub presiunea dezvăluirilor din presa italiană. Clericul, care păstrează tăcerea cu privire la aceste acuzaţii, nu a răspuns la solicitările comisiei de anchetă.

Contactat de AFP, Vaticanul - care nu a comunicat niciodată oficial pe această temă - nu a reacţionat imediat.

Cazul a reaprins dezbaterea privind capacitatea Bisericii de a impune sancţiuni, într-un moment în care Sfântul Scaun a intensificat măsurile pentru a face faţă cazurilor de violenţe sexuală în rândul clericilor în numeroase ţări. La Roma, unii pun sub semnul întrebării şi termenul de prescripţie a infracţiunilor, care împiedică un proces canonic, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel