Un preot rus a fost arestat după ce a rostit o predică împotriva războiului cu privire la invazia Ucrainei

Foto Ilustrativ/Pexels Ron Lach
Foto Ilustrativ/Pexels Ron Lach

Părintele Ioann Burdin, de la Biserica Învierii din regiunea Kostroma de vest a Rusiei, va fi judecat pentru declarații împotriva războiului în predica sa și pentru publicarea unui link către o petiție împotriva războiului pe site-ul parohiei sale, a informat serviciul rus al BBC.

Tânarul preot al bisericii din satul Karabanovo, Ioann Burdin, și-a încheiat predica spunând “nu războiului” și citind un pasaj din Vechiul Testament: ”Nu ucide”.

Două ore mai târziu, poliția i-a bătut la ușă, părintele Ioann Burdin devenind astfel primul om religios caruia i s-au aplicat noile legi privind așa-numita ”operațiune militară specială”.

”Sunt împotriva crimei, oricine ar fi”, a spus tânărul preot, care riscă acum arestarea

”Fie că sunt ruși, ucraineni sau oricine varsă sângele altora. Nu există o singură Biserică. Nici măcar în Rusia”, a mai declarat preotul Ioann Burdin.

Se pare că parohia sa a distribuit săptămâna trecută un link către o petiție împotriva războiului, însoțită de o declarație care critica decizia lui Putin de a lansa o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

”Noi, creștinii, nu putem sta cu mâinile în brațe când un frate îl ucide pe frate, un creștin ucide un creștin”, se spune în declarație. „Să nu repetăm crimele celor care au salutat faptele lui Hitler la 1 septembrie 1939” continuă el. 

Preotul ”a săvârșit o infracțiune publică menită să discrediteze forțele armate ruse care desfășoară o operațiune militară specială” în Ucraina, potrivit unui raport al poliției citat de site-ul Media Zona.

Părintele Ioann are programată săptămâna aceasta o înfățișare în instanță la Judecătoria Krasnoselsky din regiunea Kostroma

Incidentul vine pe fondul unei represiuni mai ample asupra libertății de exprimare în Rusia. Autoritățile ruse au interzis presei să numească invazia Ucrainei drept ”război” – instituțiile media de stat adoptând termenul ”operație militară specială”. Parlamentul rus a adoptat vinerea trecută o lege care incriminează distribuirea de ”știri false” despre armata rusă, cei condamnați riscând până la 15 ani de închisoare.

De atunci, o serie de instituții de presă au declarat că suspendă reportajele în Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii, inclusiv BBC britanică, Canadian Broadcasting Company, Bloomberg News, CNN și CBS News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel