Un presupus agent chinez a rămas nedetectat în guvernul statului New York ani de zile. De ce a durat atât de mult până când autoritățile au acționat

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Linda Sun, în vârstă de 41 de ani, cetățean american originar din China, lucra de mai mulți ani pentru statul New York, fiind acum anchetată într-un dosar complex pentru spionaj și alte ilegalități.

În timpul vizitei sale la Beijing în iarna anului 2018, Linda Sun, conform procurorilor federali, a avut călătoria organizată de un om de afaceri chinez stabilit în SUA, care a rezervat pentru ea o suită prezidențială folosită anterior de Prima Doamnă Michelle Obama.

Un an mai târziu, în timpul unei a doua vizite la Beijing, Sun a corespondat cu același om de afaceri și a discutat despre posibilitatea de a participa la o paradă militară, ajungând în final la o recepție pentru a celebra a 70-a aniversare a Republicii Populare Chineze.

În vara anului 2020, FBI-ul a convocat-o pe Sun pentru un interviu.

Linda Sun, în vârstă de 41 de ani, cetățean american originar din China, lucra de mai mulți ani pentru statul New York. Printre funcțiile sale se număra cea de adjunct al șefului de cabinet al guvernatorului Kathy Hochul și asistent al administrației predecesorului acesteia, guvernatorul Andrew Cuomo, începând din 2012.

În prezent, după ce a fost demisă în 2023 și după ce au fost formulate numeroase acuzații împotriva ei și a soțului său într-un dosar recent, guvernul statului New York se confruntă cu problema angajării unui presupus agent al guvernului chinez, ridicând întrebări despre întârzierea aducerii acuzațiilor, conform experților consultați de CNN, care recunosc totodată dificultatea și timpul necesar pentru obținerea dovezilor.

Sun și soțul ei, Chris Hu, care este și el acuzat, au pledat nevinovați, iar avocații lor au declarat că acuzațiile sunt rezultatul unor investigații excesiv de agresive.

Semnale de alarmă

Linda Sun a ocupat mai multe funcții în guvernul de stat, inclusiv cea de director pentru afaceri asiatice-americane. În timpul activității sale în diverse agenții de stat în cadrul administrațiilor Cuomo și Hochul — și în contextul tensiunilor istorice dintre China și Taiwan, precum și dintre China și SUA — procurorii federali susțin că Sun a blocat constant accesul oficialilor taiwanezi la oficialii din New York, a direcționat mesajele pentru a asigura că Taiwanul este rar menționat sau recunoscut în declarații și s-a lăudat în fața personalului consular chinez că a reușit să împiedice îndeplinirea cererilor taiwaneze.

În începutul anului 2023, Sun a fost raportată către Biroul Inspectorului General al Statului New York după ce s-a aflat că a solicitat proclamații oficiale neautorizate de la biroul de corespondență al guvernatorului, conform actului de acuzare. Această solicitare a stârnit îngrijorare, deoarece Sun fusese anterior transferată de la biroul executiv la Departamentul de Muncă, un rol în care nu îndeplinea sarcini în numele guvernatorului, potrivit unei surse familiare cu cazul.

Inițial, Sun a mințit biroul Inspectorului General, dar ulterior a recunoscut că a solicitat proclamațiile la cererea unui oficial din Consulatul General al Chinei în New York și le-a prezentat la o celebrare a Anului Nou Lunar găzduită de consulat, conform documentului de acuzare.

Aceste proclamații sunt pur onorifice și sunt menite să aducă laude destinatarului. Departamentul de Muncă a concediat-o pe Sun trei luni mai târziu, din cauza acestui incident, conform sursei.

La o zi după audierea lui Sun, guvernatoarea Hochul a declarat reporterilor că a fost șocată și furioasă de dezvăluirile respective, acuzând-o pe Sun de încălcarea încrederii publicului american și a biroului ei și exprimându-și încrederea în procesul de verificare a antecedentelor din cadrul biroului ei.

"Nu mă miră că a durat atât de mult pentru a descoperi că era o problemă", a spus Rob Kelner, partener la Covington & Burling LLP și președinte al Grupului de Practică în Drept Electoral și Politic.

"Un guvernator și echipa sa tind să aibă încredere în persoanele pe care le angajează și oamenii nu își vor asuma în mod normal că cineva lucrează ca agent străin atunci când este angajat într-un birou de guvernator", a adăugat Kelner.

"De asemenea, există o sensibilitate culturală legată de acuzațiile împotriva unui american de origine asiatică de a fi agent străin, astfel că toate aceste aspecte împreună fac ca evaziunea suspiciunii să fie relativ ușoară", a spus el. O inițiativă a Departamentului de Justiție, menită să împiedice activitățile de spionaj ale Chinei în SUA, a fost încheiată în 2022 după o serie de respingeri de cazuri și plângeri. Acestea ar fi alimentat "în mod nefondat" suspiciunea și prejudecățile împotriva americanilor de origine chineză.

În timpul unui interviu cu FBI în 2020, potrivit procurorilor federali, un agent i-a adresat lui Sun întrebări despre vizitele sale în China și a confruntat-o cu o fotografie de la celebrarea a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Se presupune că Sun a mințit despre scopul călătoriei sale, afirmând că totul a făcut parte din funcția ei de legătură cu comunitatea asiatică pentru biroul guvernatorului din New York.

Procurorii susțin, de asemenea, că Sun a ascuns cine a plătit pentru călătorie și, pe parcursul mai multor ani, nu a făcut nicio dezvăluire despre interacțiunile sale cu oficialii guvernului chinez, în ciuda cerințelor care o obligau să facă acest lucru.

Brian Blais, fost procuror asistent pentru Districtul Sudic al New York-ului și partener în litigație și aplicare a legii la Ropes & Gray, a spus că funcțiile ocupate de Sun ar fi putut contribui la faptul că a trecut neobservată.

"Având în vedere natura poziției pe care o deținea această persoană, este posibil să fi fost mai puțin detectabilă, de fapt. Deputatul șef de cabinet al guvernatorului este, practic, mai puțin în centrul atenției media și al altor focusuri", a spus Blais.

Cazul Sun - Strângerea de dovezi necesită timp

Patru ani după interviu, FBI a efectuat un raid nocturn la locuința de 3,6 milioane de dolari a lui Sun și Hu, situată într-o zonă rezidențială îngrijită din nordul Long Island-ului.

La o lună după raid, Sun și soțul ei au fost arestați și acuzați de colaborare cu guvernul chinez. Într-un rechizitoriu de 64 de pagini, procurorii federali au susținut că Sun a conspirat și a încălcat Legea privind Înregistrarea Agenților Străini (FARA), acuzând-o de spionaj economic, fraudă de viză și trafic de imigranți.

Hu a fost de asemenea acuzat de conspirație pentru spionaj economic și fraudă bancară, precum și de utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de identificare, conform procurorilor federali.

În schimbul acțiunilor sale, procurorii afirmă că Sun și soțul ei s-au îmbogățit, primind cadouri luxoase și promovând afacerile rudelor lor atât în SUA, cât și în China. De asemenea, ei au obținut locuri de muncă pentru rudele lor în cadrul guvernului chinez.

Dacă procurorii vor reuși să demonstreze că Sun a acționat conștient în încălcarea legislației statale și federale va fi stabilit în instanță. Între timp, procurorii au indicat că dețin dovezi care arată că Sun lucra în favoarea guvernului chinez în timp ce participa simultan la cursuri de etică impuse de statul american, chiar și după ce a fost informată despre posibile încălcări federale în timpul discuțiilor cu FBI.

"FARA necesită dovada intenției deliberate", a spus Kelner. "Aceste cazuri sunt construite pe baza emailurilor și mesajelor text trimise și primite de inculpat, orice înregistrări video de supraveghere care ar putea exista sau fragmente de interceptări, și înregistrări financiare. Acestea sunt elementele esențiale ale unui caz tipic FARA", a completat Kelner.

Experții spun că strângerea de dovezi pentru încălcarea FARA necesită timp și poate întări un caz împotriva lui Sun. Faptul că Sun ar fi obținut majoritatea beneficiilor sub formă de plăți neraportate ar fi putut complica și mai mult sarcina procurorilor de a construi cazul într-o perioadă scurtă.

Howard Master, fost procuror în Districtul Sudic al New York-ului, a spus că schema de spălare de bani a cuplului ar fi putut reprezenta o provocare pentru anchetatori.

Din 2023, au existat și alte cazuri implicând persoane acuzate sau condamnate pentru colaborarea cu guvernul chinez, pe lângă aplicarea FARA în mod specific. Anul trecut, doi bărbați au fost acuzați de operarea unei stații de poliție secrete în Lower Manhattan în numele guvernului chinez; trei bărbați au fost condamnați pentru hărțuirea unei familii din New Jersey în numele guvernului chinez; și un activist de 73 de ani a fost condamnat luna trecută pentru acțiuni și conspirație ca agent al Chinei.

Blais a spus că acest caz al lui Sun arată că anchetatorii federali se concentrează nu doar pe cazurile de influență străină, ci în mod special pe intersecția dintre problemele de securitate națională și dreptul penal.

"Acesta este un semnal de alarmă sau, cel puțin, un avertisment pentru oficialii guvernamentali că trebuie să fie conștienți de posibilele încercări de influențare a comportamentului lor și că, dacă ceva pare suspect, ar putea fi de folos fie să investigheze, fie să raporteze", a adăugat Blais, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel