Un profesor din Mali a mers pe jos 500 de kilometri pentru a reabilita şcoala din satul natal

Un tânăr profesor de germană din Mali a parcurs pe jos distanţa de 500 de kilometri pentru a interpela autorităţile din capitala ţării cu privire la starea dezastruoasă în care se află şcoala din satul său, potrivit AFP. 

Mergând prin păduri, dar şi pe asfaltul fierbinte al şoselelor, Tiekoro Dabo a parcurs timp de 12 zile, între 18 şi 30 septembrie, imediat după începutul anului şcolar, distanţa cuprinsă între regiunea Kayes, aflată în apropiere de frontiera cu Senegalul, acolo unde şi-a petrecut vacanţa, şi capitala ţării, Bamako.

Găzduit temporar de un prieten din capitala ţării, profesorul în vârstă de circa 30 de ani, îmbrăcat într-un caftan crem, arată celor interesaţi fotografii în format mare cu şcoala din satul natal, Lahandy, acolo unde a urmat cursuri gimnaziale şi liceale: acoperişul dărâmat este susţinut de o prăjină din lemn, iar pereţii lipsă au fost înlocuiţi cu paie. 'A fost dificil, a spus profesorul, la finalul călătoriei sale îndelungate. A existat însă hotărâre, alimentată de gândul că tinerii aceia, care îi aduc un zâmbet pe faţă, l-au determinat să continue, a povestit profesorul pentru AFP.

'Sper că oamenii nu vor rămâne insensibili la acest lucru, la efortul depus, ar trebui ca asta să pună lucrurile în mişcare'. După sosirea în Bamako, el a fost primit în audienţă la Ministerul Educaţiei, unde, spune tânărul profesor, i s-a promis că şcoala din satul său va fi reconstruită pe parcursul anului 2021. Tiekoro Dabo nu doreşte să se reîntoarcă imediat în regiunea sa din sud-vest, ocolită de conflictul care afectează Mali din 2012.

Se va muta în Macina, unde a fost repartizat în urmă cu un an, într-o regiune din centrul ţării, unde violenţele atribuite atât grupărilor jihadiste, cât şi miliţiilor de autoapărare au făcut sute de morţi începând din 2015. Dintre cele 920 de şcoli închise în Mali din cauza conflictului, mai bine de două treimi se găsesc în cele trei regiuni din centrul ţării (Mopti, Ségou şi Koulikoro). În general, elementele de infrastructură sunt deficitare în Mali, ţară care figurează pe locul al 182-lea, din 188, în Indicele Dezvoltării Umane creat în 2018 de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel