În Capitală, visul lui Ceaușescu, reînviat de Nicolae Ciucă și Nicușor Dan

Un videoclip de campanie lansat de Nicolae Ciucă, alături de primarul Nicușor Dan, a adus în atenția publicului o abordare de sistematizare a Bucureștiului, ce amintește de planurile din anii ’80 ale fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ciucă și Nicușor Dan au prezentat un clip cu viziunea lor pentru reorganizarea administrației centrale în jurul Parlamentului. Acest concept propune relocarea ministerelor și instituțiilor centrale, o idee similară cu cea a lui Ceaușescu, ce ar putea avea un impact negativ asupra locuitorilor din acea zonă.

Videoclipul reprezintă prima apariție publică a lui Ciucă de la debutul oficial al campaniei sale, iar această strategie face parte dintr-o serie de acțiuni care au influențat negativ poziționarea sa în sondaje. 

Strategia PNL: o reactivare a unei idei controversate

Planul de sistematizare al Bucureștiului propus de Ceaușescu, una din marile greșeli de la acea vreme a dus la demolarea cartierului Uranus și la mutarea a mii de oameni. Astfel, aveau să apară Casa Poporului și Bulevardul Victoria Socialismului, în prezent Bulevardul Unirii. Ideea de a concentra administrația centrală într-o anumită zonă a fost întreruptă la acea vreme, însă este reintrodusă acum de doi lideri de dreapta, Nicolae Ciucă și Nicușor Dan, care au propus o nouă strategie pentru această regiune.

Prin această inițiativă, PNL și candidatul Nicolae Ciucă, reiau conceptul primarului general Nicușor Dan, care nu a dezvoltat capitala, argumentând că sistematizarea Capitalei va pune în valoare artere importante, precum Calea Victoriei, deja frecventată intens de bucureșteni și turiști.

Planul prezentat în videoclipul de campanie al lui Ciucă și în broșurile asociate arată următoarele: 

“După relocarea tuturor ministerelor si subordonatelor in noul Cartier Administrativ, Guvernul va oferi toate clădirile administrative actuale universităților din București pentru a fi transformate in „hub-uri universitare". (…) Această schimbare va revitaliza una dintre arterele cele mai emblematice ale Bucureștiului, creând spații publice accesibile și prietenoase pentru locuitori.”

Ministrul Adrian Câciu, critici dure

Propunerea lui Ciucă și Dan a atras critici. O primă reacție dură la adresa ideii prezentate de Nicolae Ciucă și Nicușor Dan a venit de la ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

“Ceaușescu s-a reîncarnat! Bolșevismul galben este pe val! Nu credeam să mai aud vreodată ideile lui Ceaușescu despre sistematizarea Bucureștiului (…) Nu poți să vorbești toata ziua de liberalism si de distrugerea centurilor roșii, ieri să-l pupi pe Brătianu, azi pe Ceaușescu, nu poți să-i faci pe alții bolșevici, sa te pretinzi om de dreapta iar apoi să vii astăzi și să validezi visul lui Ceaușescu (…) Hai, dați-vă arama pe față: de asta vreți toți banii la Nicușor. Să veniți apoi sa ne dărâmați casele, sa dispuneți voi ce și cum pe unde mergem, locuim, trăim”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Totodată, Câciu critică și lipsa câtorva aspecte esențiale din planurile lui Ciucă și Dan pentru Capitală. 

“Nimic despre o viață mai bună, nimic despre lipsa de apă caldă, nimic despre oameni, totul despre comunism”, a mai scris Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel