Vor vorbi în viitor cimpanzeii precum oamenii?
Cercetările recente conduse de foneticianul Axel Ekström și echipa sa de la KTH Royal Institute of Technology din Suedia sugerează că cimpanzeii ar putea dispune de structuri neuronale esențiale pentru vorbire. Această descoperire pune la îndoială teoria tradițională care afirmă că doar oamenii au creierul suficient de specializat pentru a produce sunete cu semnificație.
Potrivit Science Alert, mai mulți experți au examinat înregistrări video mai vechi cu cimpanzei și au descoperit dovezi că doi cimpanzei neînrudiți, provenind din colțuri diferite ale lumii, au reușit să pronunțe cuvântul „mama”, pe care l-au învățat de la îngrijitorii lor vorbitori de engleză. Unul chiar a reușit să articuleze și un "food" mai lung (tradus ca si "papa" în limbajul bebelușilor).
Un alt cimpanzeu a fost dresat să pronunțe cuvinte mult mai complexe ca "chicken" (pui):
Echipa de cercetare sugerează că studiile anterioare despre vorbirea primatelor ar fi putut fi premature și că animalele folosite în aceste studii ar fi fost expuse la condiții nenaturale care le-ar fi limitat manifestarea adevăratelor lor abilități. Mai mult, savanții mai spun că ar fi timpul să începem să recunoaștem inteligența și capacitățile de comunicare ale cimpanzeilor, rudele noastre cele mai apropiate, și accentuează necesitatea unor investigații suplimentare privind abilitățile vocale ale primatelor non-umane pentru a înregistra, de ce nu, noi progrese.
Cimpanzeii au aproximativ 98-99% din ADN-ul nostru, făcându-i extrem de similari din punct de vedere genetic cu oamenii. Această apropiere genetică explică multe dintre trăsăturile comune și comportamentele observate la aceste primate. Ca și oamenii, cimpanzeii au capacități cognitive avansate, inclusiv utilizarea uneltelor, rezolvarea problemelor și învățarea socială. Cimpanzeii pot folosi obiecte din mediu pentru a obține hrană, iar studiile au arătat că pot învăța prin observație.
Deși nu vorbesc, cimpanzeii au un repertoriu variat de sunete și semnale pentru a comunica între ei. Experimentele recente sugerează că aceste abilități de comunicare pot fi mai sofisticate decât s-a crezut anterior. Experimente recente au demonstrat că cimpanzeii pot rezolva probleme complexe și pot învăța noi abilități într-un mod similar cu oamenii. Studiile au arătat că aceștia pot învăța concepte abstracte și pot folosi strategii similare cu cele umane în diferite contexte.
Mai mult, s-a demonstrat că cimpanzeii pot experimenta emoții complexe și pot demonstra empatie față de alții. Studii recente au observat că aceștia pot ajuta membri ai grupului în dificultate și pot manifesta comportamente de consolare. De asemenea, analizele creierului cimpanzeilor au dezvăluit similitudini structurale și funcționale cu creierul uman, oferind perspective asupra dezvoltării cognitive și a evoluției funcțiilor cerebrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News