Un radar stricat a blocat zborurile de pe mai multe aeroporturi din Italia

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O problemă tehnică a blocat traficul aerian din toate aeroporturile din nord-vestul Italiei.

O problemă tehnică a blocat zborurile pe cerul din nord-vestul Italiei timp de peste două ore duminică, 20 octombrie, determinând devierea a zeci de avioane către alte aeroporturi. În plus, unele zboruri au fost anulate, provocând inconveniente considerabile celor care treceau prin Milano (Malpensa și Linate) și Torino, Bergamo și Genova. Chiar și după reactivarea sistemelor, zborurile au revenit la normal după câteva ore, după cum prezisese Eurocontrol, agenția europeană care supraveghează mișcările în spațiul aerian al continentului, scrie Corriere della Sera.

Din primele cercetări, se pare că ar fi fost vorba despre o problemă cu software-ul principal al platformei de gestionare a zborurilor din cadrul centrului de control regional de la Milano, care monitorizează traficul aerian din Piemont, Valle d'Aosta, Liguria, Lombardia şi o parte din Veneto și Emilia-Romagna. Imediat după aceea, sistemul de rezervă a fost activat, dar a necesitat o reducere de 65% a mișcărilor în așteptarea restabilirii sistemului principal.

Unde au fost deviate unele zboruri

Enav (compania care gestionează traficul aerian în Italia) a confirmat problema, dar a explicat și că rezolvarea problemei a avut loc după aproximativ cincizeci de minute. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la 100% funcționare, după un pas care a adus mișcarea la 70% din cea așteptată pentru a ajunge apoi la capacitate maximă.

În cele două ore de neplăceri, mai multe zboruri au fost oprite înainte de plecare, iar unele au fost deviate în alte parți, precum au fost unele avioane care au decolat din sudul Italiei și au fost apoi deviate spre Roma Fiumicino sau din nordul Europei și s-au întors la baze. Un Airbus al Wizz Air care pleca din Tirana și se îndrepta spre Bergamo a aterizat la Bologna. Un zbor Ryanair din Hamburg - cu destinație aeroportul Bergamo - a fost deviat spre Memmingen, lângă München. O aeronavă Ita Airways care pleca din Bari și care zbura spre Milano Linate a aterizat la Roma Fiumicino.

În Italia a fost activat planul pentru urgență. MAE, atenționare de călătorie

Precizăm că ieri, 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis un atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia.

"Precipitaţiile intense au cauzat revărsarea râurilor şi alunecări de teren, ducând la pagube materiale majore, întreruperi ale traficului şi evacuări. Autorităţile locale au intervenit cu echipe de salvare şi sprijin pentru populaţia afectată, în timp ce multe localităţi au declarat stare de urgenţă. Impactul a fost deosebit de grav în zonele rurale şi în apropierea cursurilor de apă, unde infrastructura a suferit daune semnificative.

Primăriile din localităţile afectate au activat planul pentru situaţii de urgenţă, recomandând să se evite deplasările, cu excepţia celor absolut necesare", se precizează într-un comunicat al MAE.

Conform aceleiaşi surse, aeroporturile funcţionează în mare parte normal, însă unele zboruri au fost întârziate sau anulate din cauza vremii nefavorabile. MAE recomandă consultarea paginii de Internet a Departamentului Protecţiei Civile italiene - www.protezionecivile.gov.it - pentru obţinerea informaţiilor actualizate în timp real.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Bologna, +39 051 5872120; +39 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular: +39 324.803.5171", se mai menţionează în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel