În luna mai 2012, Ministerul Sănătății a demarat un control, pentru a verifica dacă există medicamente în spitale. Au fost verificate bugetele spitalelor și foile de observație, ca și rețetele eliberate. Rezultatele erau în curs de centralizare în luna septembrie, când ministrul Vasile Cepoi a demisionat, iar Sănătatea a funcționat în interimat până după alegeri. Raportul a rămas în sertare. Într-un județ, însă, Casa de Asigurări și Direcția de Sănătate și-au publicat rapoartele de control pe site, oferind dovada că instituțiile publice plănuiesc și tolerează sistemul în care pacienții sunt puși să-și aducă medicamente de acasă. Până acum, autoritățile susțineau că situațiile în care pacienții sunt puși să-și cumpere medicamente sunt excepții, nu regula. Documentele nu sunt ușor accesibile. Ele n-au fost postate ”la vedere”, într-o categorie specifică de pe homepage, fiind găsite de un cititor DeCe News din întâmplare. Acesta a fost îndrumat de Google spre două documente în format pdf, bine ascunse pe site-urile amintite.
Farmacia spitalului eliberează mult mai puține medicamente decât se prescriu în FO
Astfel, raportul Corpului de Control al MS, postat pe site-ul Casei Județene de Asigurări Vâlcea, constată că pacienții nu primesc decontul pentru tratamentele primite în spital, explicația fiind...lipsa imprimantelor. În cele trei luni verificate, din 2011 și 2012, 390 de pacienți au primit rețete, în perioada în care se aflau internați. Au fost verificate, prin sondaj, 39 de rețete, în 23 de cazuri fiind eliberare prescripții de către medicii de familie, iar în 16 cazuri de către specialiștii din spital. Raportul arată că medicii de familie au prescris, în unele cazuri, medicamente gratuite la recomandarea medicilor din spital, iar în altele au dat medicamente pentru afecțiuni cronice, altele decât cele pentru care pacientul a fost internat. ”În urma verificării s-a constatat că nu există concordanță totală între prescripțiile medicale din foaia de observație și eliberarea medicamentelor din farmacia spitalului, conform condicilor de medicamente, în majoritatea cazurilor fiind eliberate din farmacia spitalului mult mai puține medicamente decât cele prescrise în FO, în unele cazuri, chiar, neeliberându-se niciun medicament”, se arată în raport.
Citește aici: Raportul Corpului de Control al MS, postat pe site-ul Casei Județene de Asigurări VâlceaRaportul DSP Vâlcea constată că spitalul se bazează pe contribuția pacienților
Potrivit unui raport din aceeași perioadă, publicat în condiții similare pe site-ul DSP Vâlcea, Planul de achiziții pregătit în 2010 stabilea că vor fi necesare spitalului medicamente în valoare de 26,6 milioane de lei și materiale sanitare de 15,4 milioane. Bugetul de venituri și cheltuieli a fost, însă, de 11 milioane, plus 7 milioane pentru materiale sanitare, adică la jumătate. În final, după rectificări, s-au adunat în BCV 15,3 milioane de lei pentru medicamente și 8,9 pentru materiale sanitare. De altfel, raportul preciza că la unitățile de urgență este acoperit cu medicamente doar 70 la sută din minimum prevăzut. Se confirmă, astfel, că sistemul îi obligă pe pacienți să-și aducă în spital medicamente și materiale sanitare plătite din buzunar, sau compensate de medicul de familie.
Citește aici: Raportul publicat pe site-ul DSP Vâlcea
Nu sunt prevăzute sancțiuni, nu e nimic ilegal
Vasile Cepoi, ministrul care a demarat controlul, a declarat pentru DeCe News că a solicitat un raport privind acoperirea cu medicamente în spitale după ce au apărut relatări privind criza medicamentelor oncologice. ”Am vrut să vedem cum s-au alcătuit listele de medicamente, cum se fac prescripțiile, dacă se respectă legile, a declarat dr. Cepoi. Am demarat operațiunea la începutul lunii mai, imediat după ce am preluat portofoliul. Rapoartele încă soseau la minister, în septembrie. Scopul era să vedem ce nu funcționează, să facem corecturi legislative. De pildă, o lege din 2006 prevede că pacientul va primi un decont la externare, dar nu sunt stabilite sancțiuni, dacă nu îl primește. Mulți dintre cei care au prescris medicamente în spital au făcut-o legal. Unde nu s-a respectat legea, am sesiza instituțiile. Rapoartele există, cred că se putea face o centralizare a datelor, ca să vedem care e dimensiunea reală a plăților din buzunarul pacienților, în spitale. Nu știu de ce nu se dau publicității rezultatele”.
Legea ”Paveliu” prevede că pacienții care își cumpără medicamente în spital pot să-și recupereze banii, dacă au rețeta și factura de la farmacie, dar foarte puțini se angajează într-un demers juridic costisitor și de durată, pentru recuperarea banilor la care au dreptul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News