Cercetătorii australieni au investigat urmele unei structuri geologice ascunse în spatele Marii Bariere de Recif din Queensland.
Aceştia au descoperit un nou recif ce se întinde pe mai mult de 6.000 de kilometri pătraţi. Noua podea marină a dezvăluit o zonă cu movile rotunde, fiecare măsurând între 200 şi 300 de metri, unele situându-se la 30 de metri adâncime. Cercetătorii au descoperit dovezi ale unui recif imens în ultimii 30 de ani, dar până în prezent nu au avut ocazia să-l cerceteze.
Aeronava Royal Australian Navy a zburat deasuprea zonei şi a cartografiat forma, mărimea şi marea scală a adâncimii recifului, scrie descopera.ro.
Cu ajutorul tehnologiei LIDAR (Light Detection and Ranging), care utilizează laserul în locul undelor radio pentru a măsura distanţa formaţiunilor ascunse, cercetătorii au reuşit să delimiteze zona. Experţii au confirmat că formaţiunile sunt realizate din Halimeda, o algă verde poreclită alga cactus deoarece arată precum opuntia, o plantă australiană.
Descoperirea acestei întinderi vaste de recif a stârnit interesul cercetătorilor asupra efectelor schimbărilor climatice şi a acidifierii apei oceanelor ce pot afecta populaţiei de Halimeda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci