Ulrich Seidl, regizor austriac, este acuzat că a folosit copii din România în scene intime din ultimul său film, fără a le informa părinţii despre subiectul filmului.
Cunoscutul regizor austriac Ulrich Seidl a făcut un film în România despre pedofilie, cu actori amatori minori, fără a le informa părinţii despre subiectul filmului, conform unei investigaţii Der Spiegel la care a contribuit şi jurnalista română Delia Marinescu, scrie Rador.
Copiii care au jucat în filmul lui Seidl, "Sparta", au între 9 şi 16 ani şi au apărut în scene ce au presupus nuditate şi violenţă, fără a fi pregătiţi în vreun fel de echipa de producţie. Părinţii lor nu au ştiut ce "roluri" vor juca copiii şi nici care e subiectul filmului.
"Unul dintre copii, care avea doar 10 ani la momentul filmărilor, povesteşte că a filmat o scenă la duş în care actorul principal, actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat, se rădea în părţile intime şi l-a întrebat şi pe el dacă nu vrea să îşi dea jos chiloţii. Copilul a filmat şi alte scene care i-au trezit traume şi pentru care nu a fost pregătit în niciun fel de vreun specialist. Şi nu a fost singurul", a scris jurnalista Delia Marinescu, parte a echipei care a investigat cazul, într-o postare pe Facebook, vineri seară.
Un alt copil, care are tată alcoolic, ar fi fost ales special să apară în câteva secvenţe cu o persoană dependentă de alcool. Băiatul a început să plângă când a interacţionat cu adultul şi a refuzat să mai joace, iar după ce a fost forţat să continue, i s-a făcut rău şi a vomat, scriu jurnaliştii în Der Spielgel.
Părinţilor care au vrut să vadă despre ce e vorba nu le-a fost permis accesul la filmări. "Cred că am fost păcăliţi pentru că suntem săraci", a declarat tatăl unuia dintre copiii-actori. Avocaţii regizorului susţin că acuzaţiile sunt nefondate, iar membri ai echipei de filmare afirmă că lucrurile s-au petrecut cu totul altfel decât le descriu jurnaliştii. Conform acestora, părinţii actorilor minori au fost informaţi despre tema filmului.
"Filmul va avea premiera pe 9 septembrie, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, iar copiii, părinţii acestora şi ceilalţi actori amatori adulţi nici măcar nu au fost informaţi de către regizor că filmul va apărea public luna aceasta", a mai scris Delia Marinescu pe Facebook. Echipa de investigaţie, formată din Delia Marinescu, Pascale Müller, Bartholomäus von Laffert şi Lars-Olav Beier, a petrecut şase luni stând de vorbă cu zeci de copii şi adulţi din România, dar şi cu membri ai echipei filmului din Austria şi Germania.
Recomandarea vine după ce chirurgul general american Vivek Murthy a atras atenția asupra faptului că tinerii trec printr-o criză a sănătății mintale, accentuată şi de perioada pandemiei de COVID-19 şi post-pandemie. Grupul de Servicii Preventive al Statelor Unite, a publicat un document care cuprinde o serie de recomandări privind anxietatea, depresia și rata suicidului la copii. Grupul a mai făcut în trecut unele recomandări cu privire la observarea depresiei la copiii de 12 ani, indică Smithsonian Magazine. „Este imperios necesar să putem interveni înainte ca viața să fie tulburată”, spune Martha Kubik, membru al acestui grup și profesor la Școala de Asistenți a Universității George Mason, Statele Unite. Aceasta spune că mai multe sondaje și chestionare de detectare a anxietății, disponibile pentru furnizorii de servicii de sănătate. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News