Un regizor cunoscut, inculpat pentru violarea a două actrițe

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un regizor celebru a fost inculpat miercuri, pentru că ar fi violat actriţele Julia Roy, în anul 2013, şi Isild le Besco, între 1998 şi 2000.

Este vorba despre Benoit Jacquot. Cineastul a fost plasat sub control judiciar, transmite Agerpres, care citează AFP. Jacqout este suspectat de viol conjugal al actriţei Julia Roy, în anul 2013, şi de violarea unei persoane minore de către o persoană cu autoritate, în cazul actriţei Isild Le Besco, între 1 noiembrie 1998 - 21 noiembrie 2000, a spus Parchetul din Paris, la cererea AFP. De asemenea, cineastul a fost plasat sub control judiciar strict, prin care i se impune în special să "nu exercite profesia de regizor", precum şi să nu aibă "apariţii publice despre activităţile care au permis săvârşirea infracţiunilor de care este acuzat".

"O adevărată măsură de anulare judiciară"

"Mai mult decât o interdicţie profesională, este vorba despre o adevărată măsură de anulare judiciară, pe baza unei investigaţii embrionare şi înainte de orice judecată. Evident că vom face recurs", a răspuns avocata cineastului, Julia Minkowski pentru  AFP. De asemenea, cineastul are obligaţia "de a nu intra în contact cu martorii şi cu victimele", precum şi de a "nu desfăşura nicio activitate legată de minori", însă şi de a "acorda o garanţie de 25.000 de euro", a detaliat acuzarea.

Întrebat încă de luni la Brigada franceză pentru protecţia minorilor a Direcţiei regionale a poliţiei judiciare (DRPJ) din Paris, septuagenarul a răspuns la întrebările anchetatorilor, conform unei surse apropiate cazului. Acesta a negat acuzaţiile aduse la adresa sa. Inculparea sa constituie "un pas foarte important în cadrul procedurii judiciare pentru Julia Roy", în vârstă de 42 de ani, care a jucat în patru dintre filmele regizorului, din 2016 până în 2021, şi este "în stare de stres post-traumatic profund şi persistent", a zis avocata sa, Margot Pugliese. "Felicităm faptul că justiţia a luat exact măsura faptelor penale" denunţate, a spus avocatul lui Isild Le Besco, Benjamin Chouai.

La şase filme cu Benoit Jacquot a lucrat Le Besco, în vârstă de 41 de ani. Aceasta l-a cunoscut atunci când avea 16 ani. Acum îl acuză de violenţă sexuală, psihologică şi fizică. "Cred că Benoit nu este un bărbat care doreşte cu bună ştiinţă să facă rău. (...) Benoit este altceva: are această dorinţă de putere absolută, de control", a spus ea într-un interviu publicat miercuri de revista Elle.

Noi plângeri contra lui Doillon

Benoit Jacquot a fost reţinut luni, împreună cu alt regizor celebru, Jacques Doillon, în vârstă de 80 de ani, care este și el acuzat de viol. Măsura care a fost dispusă în situația lui Jacques Doillon a fost suspendată marţi seară "din motive medicale", a anunțat Parchetul din Paris, care analizează în continuare "modalităţile de urmărire" în cazul său.
Doillon a fost confruntat, în fața poliției, în special de Joe Rohanne, o persoană trans non-binară, care a depus plângere pentru trei violuri, agresiune şi violenţă psihologică, a confirmat pentru AFP Laure Heinich, avocata sa. Publicația Le Monde a dezvăluit plângerea acestei persoane miercuri seară, dar şi pe cea a două femei care îl acuză pe Jacques Doillon de viol și tentativă de viol.

Cum a fost declanșată ancheta preliminară

Ancheta preliminară a început după ce o altă actriţă, Judith Godreche, a depus plângere contra celor doi regizori. Cu toate acestea, plângerea nu se încadrează în sitașia de aplicare a investigaţiilor lansate în contextul anchetei judiciare deschise.

"Aceste plângeri (ale actriţelor Isild Le Besco şi Julia Roy, n.r.) nu sunt prescrise. Perioada pe care am denunţat-o este prescrisă. Dar simt că mă fac auzită prin această decizie", a scris Judith Godreche, pe Instagram după anunţarea hotărârilor Parchetului. La începutul lunii februarie, actrița, în vârstă de 52 de ani, l-a acuzat public pe Benoit Jacquot de viol, ulterior pe Jacques Doillon de agresiune sexuală, începând o nouă furtună în contextul dezvăluirilor făcute de mişcarea #MeeToo în cinematografia din Franța, zguduind chiar şi ceremonia Premiilor Cesar, dar şi Festivalul de Film de la Cannes. "Parchetul nu a luat încă o decizie în privinţa lui Jacques Doillon. Toate victimele lui şi eu ne ţinem respiraţia. Speranţa noastră persistă", a spus miercuri Godreche.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel